Лексична репрезентація концепту "Хвороба" в латинській мові - Скрипник, Юлія Сергіївна; Скрипник, Ю. С.; Skrypnyk, U. S. (Київ: КНУ ім. Т. Шевченка, 2014)
У статті розглядаються ментальні та культурно специфічні особливості вербалізації концепту “хвороба” в римському світоглядному просторі. Розглянуто основні лексичні одиниці із семантикою “хвороби”. Наведено статистику використання цих одиниць в літературних творах різних жанрів, а також приклади контекстуального вживання найбільш частотної лексеми “morbus”. Лексическая репрезентация концепта “болезнь” в латинском языке В статье рассматриваются ментальные и культурно специфические особенности вербализации концепта “болезнь” в римском мировоззренческом пространстве. Рассмотрены основные лексические единицы с семантикой “болезни”. Подается статистика использования этих единиц в литературных произведениях разных жанров, а также подаются примеры контекстуального использования наиболее частотной лексемы “morbus” In this article we research mental and cultural peculiarities of concept “disease” verbalization in Roman world picture. Basic lexemes with meaning “disease” were investigated. The statistics of their usage in different literature styles is given. The examples of using of the lexeme “morbus” are represented.
Лексическая репрезентация концепта “Болезнь” в латинском языке
The lexical representation of the concept “Disease” in latin language
Keywords: лінгвокультурологія; концепт; концептуальний аналіз; лінгвокультурологічний аналіз тексту; концепт “хвороба”; латинська мова; лингвокультурология; концептуальный анализ; лингвокультурологический анализ текста; концепт «болезнь»; латинский язык; lingvo-culturology; concept; conceptual analysis; lingvo- culturological analysis of the text; concept “disease”; Latin language