Динаміка спор грибів роду alternaria у м. Запоріжжі (трирічні спостереження) - Гавриленко, К. В.; Приходько, Олександр Борисович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Спори грибів роду Alternaria мають широкий діапазон існування та присутні практично у всіх кліматичних зонах. Зацікавленість вчених обумовлена їх здатністю викликати мікотоксикози, мікогенні алергії та опортуністичні мікози. Відомо, що на розповсюдження спор пліснявих грибів можуть впливати метеорологічні фактори, такі як температура та відносна вологість. При сприятливих погодних умовах алергічні захворювання, обумовлені підвищенням концентрації грибів у атмосферному повітрі, протікають з періодичними загостреннями. Таким чином, вивчення динаміки спор та їх концентрації залишається актуальним на сьогоднішній день. Метою дослідження було дослідити сезонну динаміку концентрації спор грибів роду Alternaria у атмосферному повітрі м. Запоріжжя. Матеріал і методи. Аналіз особливостей споруляції проводився на кафедрі медичної біології ЗДМУ з використанням даних аеробіологічного моніторингу. Проби відбирались щорічно з 1 березня по 31 жовтня, волюметричним методом.
Keywords: тези доповідей