Як досягнути цільового рівня артеріального тиску за Європейськими рекомендаціями 2018 року? Резервні можливості фітомолекул - Долженко, М. М.; Несукай, В. А.; Бондарчук, С. А.; Шершньова, Оксана Володимирівна; Чорна, Інна Володимирівна; Долженко, М. Н.; Шершнева, О. В.; Черная, И. В.; Dolzhenko, M. M.; Nesukai, V. A.; Bondarchuk, S. A.; Shershneova, O. V.; et al. (Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика МОЗ України, 2018)
У статті висвітлені питанні поширеності артеріальної гіпертензії (АГ). Приділена увага питанням класифікації АГ та цільовому рівню артеріального тиску (АТ). Класифікація АГ за рівнем АТ, наявністю факторів кардіоваскулярного ризику, ураженням органів-мішеней та/або наявністю супутніх захворювань сприяє оптимізації індивідуального лікування. Корекція лікування проводиться також залежно від початкового рівня АТ та коморбідної патології. Акцентована увага на необхідності призначення у багатьох випадках одразу комбінованої антигіпертензивної терапії. Такими препаратами, крім багатьох відомих таблетованих лікарських засобів, є препарати рослинного походження. На прикладі препарату рослинного походження Неокардил з позицій доказовості розглянуто місце флавоноїдів у лікуванні пацієнтів з АГ. В статье освещены вопросы распространенности артериальной гипертензии (АГ). Уделено внимание вопросам классификации АГ и целевому уровню артериального давления (АД). Классификация АГ по уровню АД, наличию факторов кардиоваскулярного риска, поражению органов-мишеней и/или наличию сопутствующих заболеваний способствует оптимизации индивидуального лечения. Коррекция лечения проводится также в зависимости от начального уровня АД и коморбидной патологии. Акцентировано внимание на необходимости назначения во многих случаях сразу комбинированной антигипертензивной терапии. Такими препаратами, кроме многих известных таблетированных лекарств, являются также препараты растительного происхождения. На примере препарата растительного происхождения Неокардил с позиций доказательности рассмотрено место флавоноидов в лечении пациентов с АГ. The article highlights the prevalence of arterial hypertension (AH). Attention is paid to the classification of hypertension and target blood pressure (BP). The classification of hypertension according to the level of blood pressure, the presence of cardiovascular risk factors, target organ damage and / or the presence of associated diseases helps to optimize individual treatment. Correction of treatment is also carried out depending on the initial level of blood pressure and comorbid pathology. Attention is focused on the need for the appointment in many cases, immediately combined antihypertensive therapy. Such drugs, in addition to many well-known tableted drugs, are also drugs of plant origin. On the example of the herbal preparation Neocardil, from the standpoint of evidence, the place of flavonoids in the treatment of patients with hypertension is considered.
Как достичь целевого уровня артериального давления с учетом Европейских рекомендаций 2018 года? Резервные возможности фитомолекулы
How to reach the target blood pressure level according to the 2018 European recommendations? Reserve possibilities of phytomolecules
Keywords: артеріальна гіпертензія; коморбідні стани; комбінована таблетка; фітомолекули; флавоноїди; артериальная гипертензия; коморбидные состояния; комбинированная таблетка; фитомолекулы; флавоноиды; arterial hypertension; comorbid conditions; combined tablet; phytomolecules; flavonoids; comorbid states; phyto-molecule