Хімічний склад регенерату кісткової тканини, що формується в місці дефекту, на фоні стрептозотоцинового діабету у щурів статевозрілого віку - Івченко, А. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
На 105 білих щурах статевозрілого віку визначено хімічний склад регенерату кісткової тканини, що формується в місці дефекту в умовах експериментального діабету. Для ініціації цукрового діабету щурам вводили стрептозотоцин. На 17 день від початку експерименту наносили дефект проксимального метафізу великогомілкової кістки. Щурів виводили з експерименту через 7, 15, 30, 60 та 90 діб після операції. Мінеральну насиченість, кількість води, органічних і мінеральних речовин визначали процентно-ваговим методом, вміст натрію, калію та кальцію – на фотометрі атомної абсорбції типу «Сатурн-2», вміст фосфору – колориметрично за Брігсом на електрофотоколориметрі КФК-3. Нанесення дефекту на фоні стрептозотоцинового діабету у щурів статевозрілого віку супроводжувалось збільшенням у регенераті вмісту води і зменшенням частини органічних і мінеральних речовин. Вміст кальцію менший контрольних показників, а вміст фосфору і магнію більший. На 105 половозрелых крысах определен химический состав регенерата костной ткани, формирующейся на месте дефекта в условиях экспериментального диабета. Для инициации сахарного диабета крысам вводили стрептозотоцин. На 17 день с начала эксперимента наносили дефект проксимального метафиза большеберцовой кости. Крыс выводили из эксперимента через 7, 15, 30, 60 и 90 суток после операции. Минеральную насыщенность, количество воды, органических и минеральных веществ определяли процентно-весовым методом, содержание натрия, калия и кальция – на фотометре атомной абсорбции типа «Сатурн-2», содержание фосфора – колориметрически по Бригсу на электрофотоколориметре КФК-3. Нанесение дефекта на фоне стрептозотоцинового диабета сопровождалось увеличением в регенерате содержания воды и уменьшением части органических и минеральных веществ. Содержание кальция меньше контрольных показателей, а содержание фосфора и магния больше. Chemistry of bone tissue reclaim forming on the place of defect in experimental diabetes condition was determined in 105 mature rats. For the initiation of diabetes mellitus rats were injected with streptozotocin. On the 17th day of the experiment proximal metaphysis defect of shinbone was caused. Rats were taken out of the experiment within 7, 15, 30, 60 and 90 days after surgery. Mineral saturation, quantity of water, organic and mineral substances have been determined with the percentage- weight method; sodium, potassium, calcium maintenance – on the light meter of atomic absorption of type «Saturn-2»; phosphorus maintenance – colorimetrically by Brigs on the electrophotocolorimeter KFK-3. Defect infliction on the background of streptozotocin diabetes was accompanied by water maintenance increase in reclaim and a part of organic and mineral substances decrease. Calcium maintenance was lower than in control index, phosphorus and magnesium index was higher.
Keywords: щури статевозрілого віку; стрептозотоциновий діабет; дефект великогомілкової кістки; остеотропні; макроелементи; половозрелые крысы; стрептозотоциновый диабет; дефект большеберцовой кости; остеотропные; макроэлементы; mature rats; streptozotocin diabetes; shin-bone defect; osteotrophic macrocells