Прогнозуючі фактори ризику розвитку затримки росту плода у вагітних із хронічною артеріальною гіпертензією - Дейніченко, Олена Валеріївна; Онопченко, Світлана Павлівна; Павлюченко, Михайло Іванович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Затримка росту плода (ЗРП) посідає вагоме місце серед причин дитячої захворюваності та смертності. ЗРП є важливою медико-соціальною проблемою через широкий спектр ускладнень вагітності та негативні наслідки у постнатальному періоді [2, 3, 4, 8]. Серед різних патогенетичних механізмів ЗРП основне значення надають хронічній гіпоксії організму матері і гіпофункції плаценти, внаслідок чого порушується транспорт кисню і необхідних поживних речовин до плода [1, 3, 8].
Keywords: тези доповідей