Особливості перебігу кору в епідсезоні 2017-2018 рр. - розвиток асоційованого з вірусом кору ураження печінки - Смирнова, Д. Д.; Усачова, Олена Віталіївна; Фірюліна, О. М.; Smyrnova, D. D.; Usachova, O. V.; Firulina, O. M. (My University, 2019)
Вивчення зв’язку гепатоцитолітичного синдрому, виявленого у хворих на кір в епідемічному сезоні 2017-2018 рр., з вірусною етіологією основного захворювання. Матеріали і методи. Ретроспективно були вивчені історії хвороби 100 пацієнтів із встановленим діагнозом кору, які перебували на лікуванні у ЗОІКЛ в період з вересня 2017 по березень 2018 рр. Всі пацієнти, за результатами підвищення активності ферменту аланінамінотрансферази (АЛТ), були розділені на дві групи: з підтвердженим цитолізом (Г1, n=54) та з нормальними показниками АЛТ (Г2, n=46). Результати досліджень та їх обговорення. Загальна кількість ускладнень кору була вища у пацієнтів Г1 (88,8 %). Для цієї групи також була більш характерна гепатомегалія (59,3 %). За результатами загального аналізу крові пацієнтів були визначені непрямі ознаки, що свідчать про спрямованість імунної відповіді на вірус кору. За порівнянням відношення показників лімфоцитопенія/лімфоцитоз у Г1 була виявлена сповільнена противірусна імунна реакція, на відміну від Г2. Оцінка синдрому цитолізу проводилась у порівнянні АЛТ першого біохімічного аналізу на 1-2-у добу (АЛТ-1) та повторного тесту на 5-7-у добу госпіталізації (АЛТ-2) у пацієнтів Г1. Було встановлено, що цитоліз легкого ступеня важкості (АЛТ>в 1-2 рази) швидко знижувався у динаміці: АЛТ-1 72,2 % проти АЛТ-2 46,9 %, на відміну від ураження середнього (АЛТ>2,5- 5 разів) та важкого (АЛТ>5-10 раз) ступеня, що зберігався без значних змін і на 7-й день госпіталізації. Висновки. Сучасна особливість кору – ураження печінки, що реєструється у 54 % випадків. Розвиток реактивного гепатиту пов’язаний з прямою цитопатичною дією вірусу кору. Легкий ступінь підвищення АЛТ та його подальша нормалізація на 5-7-у добу вказують на сприятливий перебіг процесу та швидке відновлення функції органа. При розвитку реактивного гепатиту у хворих на кір сповільнюється швидкість імунної відповіді. Можливо, з цим пов’язана і більша кількість пацієнтів з бактерійними ускладненнями у Г1. Згідно з цими висновками, пацієнтів з кором та реактивним гепатитом слід відносити до групи ризику за розвитком бактерійних ускладнень. Тo study the connection of hepatotoxicity syndrome, found in patients with measles in the epidemic season 2017–2018, with the viral etiology of the underlying disease. Materials and methods. We retrospectively collected 100 clinical cases with approved measles diagnosis. Patients were hospitalized in Zaporizhzhia Regional Infectious Disease Hospital during September 2017 – March 2018. Data were distinguished in two study groups based on activity of alanineaminotransferase (ALT). Group 1(G1) with laboratory approved reactive hepatitis were privilege 54 % and 46 % control group 2(G2). Results and discussion. General amount of complications was higher in study G1 (88.8 %) as well as level revealed hepatomegaly (59.3 %). According to general blood count results were observed undirected signs of inadequate immune response associated with measles virus lesion. In contradistinction based on level lympocytopenia/lymphocytosis ratio was revealed retarded immune reaction in G1 compered to G2. Cytolisis syndrome was assessed between first blood testing (ALT-1 was taken on 1–2 day) and repeat one (ALT-2 which was taken on 5–7 day). We established that mild ALT increase (ALT>in 1–2 times) was easily reversible in dynamic: ALT-1 72.2 % compared to ALT-2 46.9 %. On the other hand, middle (ALT>in 2.5–5 times) and sever (ALT>in 5–10 times) lesions persisted without significant changes for more than 7 days. Conclusions. Modern measles singularity – liver lesion which is registered in 54 % cases. Reactive hepatitis development associated with direct cytopathic activity of the virus. Mild ALT increase and its following normalization point at favorable outcome and fast recovery of liver function. In addition, in patients with reactive hepatitis was detected rerated immune response rate. These processes could be connected with greater amount of bacterial complications in study G1. According to aforementioned statements patients with measles virus lesion and reactive hepatitis development have to be consider as risk group in bacterial complications development.
Features of epidemiological season 2017-2018 – development of liver lesion associated with measles virus
Keywords: кір; реактивний гепатит; противірусний імунітет; інфекційні захворювання; measles; reactive hepatitis; antiviral immunity; infection disease