Триаксіальні системи доступу при ендоваскулярній емболізації церебральних аневризм передньої циркуляції в гострий період розриву - Полковніков, Олексій Юрійович; Матерухін, Аркадій Миколайович; Полковников, А. Ю.; Матерухин, А. Н.; Polkovnikov, O. Yu.; Materukhin, A. M. (My University, 2019)
– оцінити переваги триаксіальних систем з можливістю «дистального доступу» при ендоваскулярній емболізації церебральних аневризм передньої циркуляції в гострий період розриву. Матеріали та методи. Під час послідовних 15 операцій – ендоваскулярної емболізації церебральних аневризм у гострий період розриву – використано триаксіальну систему доступу. До складу системи входили «довгий» інтродюсер (IVA LONG IVA 6F80, Balt), катетер дистального доступу (Fargo 6F 115 см у 8 випадках, FargoMax 6F 115 см – у 2 і Sofi a 6F 115 см – в 1) або провідниковий катетер (Chaperon 6F у 4 випадках) та мікрокатетер (Vasco+ 10D або Headway 17) з мікропровідником (Hybrid 1214, Traxcess 14, Avigo, Agility 14). Для виявлення інтраопераційних ускладнень проаналізовано дані ангіографії та виміряно діаметр артерій до та після втручання. Оцінку ангіографічних даних виконували в стандартних проекціях, за потреби – у додаткових. Вимірювання діаметра судин (A1 -A2 -сегменти передньої мозкової артерії, М1 -М2 -сегменти середньої мозкової артерії, петрозний і кавернозний сегмент внутрішньої сонної артерії) проводили в передньо-задній проекції. Усім пацієнтам одразу після закінчення операції виконували контрольну комп’ютерну томографію. Результати. У всіх випадках були відсутні виражені труднощі навігації і катетеризації порожнини аневризми, не було потреби в реконфігурації кінчика мікрокатетера або заміні мікропровідника. Мікрокатетер не втрачав «керованості» навіть на тлі вираженої звивистості брахіоцефальних артерій або здухвинних сегментів. До закінчення операції в жодному з випадків не спостерігали наростання ангіоспазму. Відзначено регрес виразності спазму, в 12 випадках – його відсутність. Не зафіксовано інтраопераційних тромоемболічних або геморагічних ускладнень.Висновки. Триаксіальний доступ забезпечує хорошу проксимальну підтримку та зменшує ризик розвитку інтраопераційних ускладнень при ендоваскулярній емболізації аневризм передньої циркуляції в гострий період розриву. При доступі до аневризм комплексу передньої мозкової–передньої сполучної артерії виправдане рутинне використання катетерів дистального доступу. оценить преимущества триаксиальных систем с возможностью «дистального доступа» при эндоваскулярной эмболизации церебральных аневризм передней циркуляции в острый период разрыва. Материалы и методы. При последовательных 15 операций – эндоваскулярной эмболизации церебральных аневризм в острый период разрыва использовали триаксиальную систему доступа. В состав системы входили «длинный» интродюсер (IVA LONG IVA 6F80, Balt), катетер дистального доступа (Fargo 6F 115 см в 8 случаях, FargoMax 6F 115 см – в 2 и Sofi a 6F 115 см – в 1) или проводниковый катетер (Chaperon 6F в 4 случаях) и микрокатетер (Vasco+ 10D или Headway 17) с микропроводником (Hybrid 1214, Traxcess 14, Avigo, Agility 14). Для выявления интраоперационных осложнений проанализированы данные ангиографии и измерен диаметр артерий до и после вмешательства. Оценку ангиографических данных выполняли в стандартных проекциях, при необходимости – в дополнительных. Измерение диаметра сосудов (A1 -A2 -сегменты передней мозговой артерии, М1 -М2 -сегменты средней мозговой артерии, петрозный и кавернозный сегмент внутренней сонной артерии) проводили в передне-задней проекции. Всем пациентам сразу после окончания операции выполняли контрольную компьютерную томографию. Результаты. Во всех случаях отсутствовали выраженные трудности навигации и катетеризации полости аневризмы, не было необходимости в реконфигурации кончика микрокатетеров или замене микропроводника. Микрокатетер не терял «управляемость» даже на фоне выраженной извитости брахиоцефальных артерий или подвздошных сегментов. К окончанию операции ни в одном из случаев не наблюдали наростание ангиоспазма. Отмечен регресс выраженности спазма, в 12 случаях – его отсутствие. Не зафиксированы интраоперационные тромбоэмболические или геморрагические осложнения. Выводы. Триаксиальный доступ обеспечивает хорошую проксимальную поддержку и уменьшает риск развития интраоперационных осложнений при эндоваскулярной эмболизации аневризм передней циркуляции в острый период разрыва. При доступе к аневризмам комплекса передней мозговой–передней соединительной артерии оправдано рутинное использование катетеров дистального доступа. To evaluate the advantages of tri-axial systems with the possibility of «distal access» with endovascular embolization of cerebral Materials and methods. In the course of consecutive 15 operations, endovascular embolization of cerebral aneurysms in the acute rupture period, a triaxial access system was used. The system included a «long» introducer (IVA LONG IVA 6F80, Balt), a distal access catheter (Fargo 6F 115 cm in 8 cases, FargoMax 6F 115 cm in 2 cases and Sofia 6F 115 cm in 1 case) or a guiding catheter (Chaperon 6F in 4 cases) and a microcatheter (Vasco+ 10D or Headway 17) with a microguidewire (Hybrid 1214, Traxcess 14, Avigo, Agility 14). To identify intraoperative complications, angiography data were analyzed and the diameter of the arteries before and after the intervention was measured. Evaluation of angiographic data was performed in standard, and if necessary, additional projections. The diameter of the vessels (A1 -A2 -segments of the Anterior Cerebral Artery (ACA), М1 -М2 -segments of the Medial Cerebral Artery (MCA), petrosium and cavernous segment of the Internal Cerebral Artery (ICA) was measured in the anterior–posterior plane. Immediately after the operation, all patients underwent control computed tomography. Results. In all cases, there were no pronounced difficulties in navigating and catheterizing the cavity of the aneurysm, there was no need to reconfigure the tip of the microcatheters or change the microguidewire. The microcatheter did not lose its «controllability» even against the background of the pronounced tortuosity of the brachiocephalic arteries or iliac segments. By the end of the operation, in no case was an increase in angiospasm noted. In all observations, a regression of the severity of spasm was noted, with the absence of the latter in 12 cases. In none of the cases were there intraoperative thromboembolic or hemorrhagic complications. Conclusions. Tri-axial access provides good proximal support and reduces the risk of developing intraoperative complications during endovascular embolization of aneurysms of the anterior circulation in the acute period of rupture. When accessing the aneurysms of the anterior cerebral anterior communicating artery complex, the routine use of distal access catheters is justified. aneurysms of the anterior circulation in the acute period of rupture.
Триаксиальные системы доступа при эндоваскулярной эмболизации церебральных аневризм передней циркуляции в острый период разрыва
Tri-axial access systems for endovascular embolization of cerebral aneurysms of the anterior circulation in the acute rupture period
Keywords: дистальний доступ; церебральна аневризма; ендоваскулярна емболізація; дистальный доступ; церебральная аневризма; эндоваскулярная эмболизация; distal access; cerebral aneurysm; endovascular embolization