National market of diagnostic tests and test systems - Brytanova, T. S.; Samko, A. V.; Knysh, Ye. H.; Британова, Тетяна Сергіївна; Самко, Анатолій Васильович; Книш, Євгеній Григорович; Британова, Т. С.; Самко, А. В.; Кныш, Е. Г. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
The aim of the work was to analyze the market of diagnostic tests and test systems that are in circulation in Ukraine. Materials and methods. To achieve this goal, electronic and paper official sources of information were used, as well as pharmacy websites. The search, analytical, systematic, comparative and statistical methods and methods of mathematical and logical analysis were used in the work. Results. Analysis of the modern market of diagnostic tests and test systems were allowed to establish the range and brand structure (90 manufacturers). The vast majority of them are outside Ukraine (85.5 %). Among foreign producers, the largest importer is China (19.5 %). In the course of work to determine the level of competition between manufacturers of similar groups of tests and test systems set the coefficient of tension. To determine the level of availability, price liquidity and solvency adequacy ratios were calculated. Conclusions. The Ukrainian market of diagnostic tests and test systems was studied. It was established that the company structure consists of 90 manufacturers and 20 countries. The vast majority of products come from importing countries (85.5 %), where the leader is China (19.5 %). Analysis of competitiveness showed that the greatest competition was observed among companies that produce tests to determine pregnancy, glucose, ketones, nitrites and protein in the blood and urine (Kvi = 0.96), and there was no test manufacturers for sperm testing (Kvi = 0). The calculated price liquidity and adequacy of solvency ratios indicate high price competition and low availability for some groups of diagnostic tests and test systems. Мета роботи – аналіз ринку діагностичних тестів і тест-систем, що перебувають в обігу в Україні. Матеріали та методи. Використали електронні та паперові офіційні джерела інформації, а також інтернет-сайти аптек. Застосовували пошуковий, аналітичний, систематичний, порівняльний і статистичний методи та методи математичного, логічного аналізів. Результати. Аналіз сучасного ринку діагностичних тестів і тест-систем дав можливість встановити асортиментну та фірмову (90 фірм-виробників) структури. Більшість із них знаходяться за межами України (85,5 %). Серед іноземних виробників найбільший імпортер – КНР (19,5 %). Під час роботи для визначення рівня конкуренції між виробниками аналогічних груп тестів і тест-систем встановили коефіцієнт напруженості. Для визначення рівня доступності розрахували коефіцієнти ліквідності ціни та адекватності платоспроможності. Висновки. Досліджено вітчизняний ринок діагностичних тестів і тест-систем. Встановлено, що фірмова структура складається з 90 фірм-виробників та 20 країн світу. Переважна більшість продукції надходить від країн-імпортерів (85,5 %), де лідером є Китай (19,5 %). Аналіз конкурентоспроможності показав, що найбільша конкуренція – серед компаній, які випускають тести для визначення вагітності, рівня глюкози, кетонів, нітритів, білка у крові та сечі (Kvi = 0,96), у виробників відсутні тести для дослідження сперми (Kvi = 0). Розраховані коефіцієнти ліквідності ціни та адекватності платоспроможності показують високу цінову конкуренцію та низьку доступність для деяких груп діагностичних тестів і тест-систем. Цель работы – анализ рынка диагностических тестов и тест-систем, которые находятся в обороте в Украине. Материалы и методы. Использованы электронные, бумажные официальные источники информации, интернет-сайты аптек. В работе применяли поисковый, аналитический, систематический, сравнительный и статистический методы и методы математического, логического анализа. Результаты. Анализ современного рынка диагностических тестов и тест-систем позволил установить ассортиментную и фирменную (90 фирм-производителей) структуры. Большинство из них находятся за пределами Украины (85,5 %). Среди иностранных производителей крупнейшим импортером является КНР (19,5 %). В ходе работы для определения уровня конкуренции между производителями аналогичных групп тестов и тест-систем установили коэффициент напряженности. Для определения уровня доступности рассчитали коэффициенты ликвидности цен и адекватности платежеспособности. Выводы. Исследован отечественный рынок диагностических тестов и тест-систем. Установлено, что фирменная структура состоит из 90 фирм-производителей и 20 стран мира. Подавляющее большинство продукции поступает от стран-импортеров (85,5 %), где лидером является КНР (19,5 %). Анализ конкурентоспособности показал, что наибольшая конкуренция – среди компаний, которые выпускают тесты для определения беременности, уровня глюкозы, кетонов, нитритов, белка в крови и моче (Kvi = 0,96), у производителей отсутствуют тесты для исследования спермы (Kvi = 0). Рассчитанные коэффициенты ликвидности цены и адекватности платежеспособности свидетельствуют о высокой ценовой конкуренции и низкой доступности для некоторых групп диагностических тестов и тест-систем.
Національний ринок діагностичних тестів і тест-систем
Национальный рынок диагностических тестов и тест-систем
Британова Т. С. - ORCID ID: 0000-0003-1805-4552; Самко А. В. - ORCID ID: 0000-0002-3182-5588; Книш Є. Г. - ORCID ID: 0000-0002-8002-6117.
Keywords: pharmaceutical market; diagnostic tests; analysis; price situation; фармацевтичний ринок; діагностичні тести; аналіз; цінова кон’юнктура; фармацевтический рынок; диагностические тесты; анализ; ценовая конъюнктура