Лапароскопічна кардіоміотомія за Геллером як основний метод лікування ахалазії кардії: оцінювання результатів лікування - Кіосов, Олександр Михайлович; Клименко, Андрій Володимирович; Данилюк, Михайло Богданович; Кубрак, Михайло Анатолійович; Kiosov, O. M.; Klymenko, A. V.; Danyliuk, M. B.; Kubrak, M. A. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Ахалазія – порушення моторики стравоходу, що виявляють за симптомами дисфагії, відрижки неперетравленою їжею, респіраторними симптомами (нічний кашель, рецидивна аспірація, пневмонія), болем у грудях і втратою маси тіла. Мета роботи – оцінити результати хірургічного лікування ахалазії кардії методом лапароскопічної кардіоміотомії за Геллером у поєднанні з фундоплікацією за Дором. Матеріали і методи. Для оцінювання результатів лікування ахалазії кардії методом лапароскопічної кардіоміотомії за Геллером з фундоплікацією за Дором проаналізували 30 історій хвороб пацієнтів, які перебували на лікуванні в 2011–2022 роках. До дослідження залучали пацієнтів віком понад 18 років, у яких за допомогою інструментальних методів підтверджено діагноз ахалазії кардії ІІ, ІІІ стадії. Не залучали до дослідження хворих на ахалазію І стадії. Середній вік пацієнтів становив 53,0 ± 15,3 року; жінок – 14 (46,7 %), чоловіків – 16 (53,3 %). Середня тривалість захворювання становила 5,0 ± 1,2 року. Для визначення ступеня ахалазії використали рентгенологічну класифікацію морфології дистального відділу стравоходу при ахалазії, за якою розрізняли чотири стадії. За цією класифікацією, ІІ стадію ахалазії визначили у 24 (80,0 %) хворих, ІІІ – у 6 (20,0 %), р = 0,0007, U = 180,0. Результати. Усі пацієнти планово прооперовані. Загальна тривалість передопераційної підготовки у стаціонарі становила 0,8 ± 0,2 дня. Основний метод лікування у цій групі – лапароскопічна кардіоміотомія за Геллером з фундоплікацією за Дором. Achalasia is an esophageal motility disorder characterized by symptoms of dysphagia, regurgitation of undigested food, respiratory symptoms (nocturnal cough, recurrent aspiration, and pneumonia), chest pain, and weight loss. The aim: to evaluate the results of surgical treatment for achalasia cardia by the method of laparoscopic Heller’s cardiomyotomy in combination with Dor fundoplication. Materials and methods. To evaluate the treatment results of achalasia cardia by the method of laparoscopic Heller’s cardiomyotomy with Dor fundoplication, we analyzed 30 case histories of patients who were treated in the period from 2011 to 2022. Inclusion criteria were age 18 years or older, diagnosis of stage II, III cardia achalasia confirmed using instrumental examinations. Exclusion criterion was stage I achalasia. The mean age of the patients was 53.0 ± 15.3 years. In terms of sex, this group was almost equal, there were 14 (46.7 %) women and 16 (53.3 %) men. The average duration of the disease was 5.0 ± 1.2 years. To determine the degree of achalasia, we used the radiological classification of the distal esophageal morphology in achalasia and distinguished 4 stages. Based on this classification, stage II achalasia was detected in 24 (80.0 %) patients, and stage III – in 6 (20.0 %), p = 0.0007, U = 180.0. Results. All the patients were operated on as planned. The total duration of preoperative preparation in the hospital was 0.8 ± 0.2 days. The main method of treatment in this group was laparoscopic Heller’s cardiomyotomy with Dor fundoplication.
Laparoscopic Heller’s cardiomyotomy as the main method for treatment of achalasia cardia: an evaluation of treatment results
Кіосов О. М. - ORCID ID: 0000-0002-0212-1549; Клименко А. В. - ORCID ID: 0000-0002-8502-0769; Данилюк М. Б. - ORCID ID: 0000-0003-4515-7522; Кубрак М. А. - ORCID ID: 0000-0003-4051-9336.
Keywords: ахалазія кардії; кардіоміотомія за Геллером; фундоплікація за Дором; cardia; achalasia; Heller’s cardiomyotomy; fundoplication by Dor