Визначення залежності клінічної форми сифілісу від рівня 25(ОН)D - Коваленко, А. Ю.; Ковальова, Тамара Дмитрівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Захворюваність на інфекції, що передаються статевим шляхом, до яких належить сифіліс, залишається на високому рівні, тому вивчення механізмів їх перебігу буде завжди актуальним. Вони чинять негативний вплив як на організм окремої особи, так і на загальне сексуальне і репродуктивне здоров'я населення. Останніми тенденціями клінічної імунології є вивчення впливу рівня метаболітів вітаміну D сироватки хворих на якість імунної відповіді організму. Ця тема привернула й нашу увагу, тому ми вирішили вперше провести дослідження з визначення залежності перебігу сифілісу від рівня метаболіту вітаміну D – 25(OH)D. Метою дослідження було оцінити взаємозв’язок клінічного перебігу сифілісу від рівня 25(OH)D сироватки хворих. Матеріал і методи. Нами було проведено комплексне (загальноклінічне, лабораторне, серологічне) обстеження 62 осіб, серед яких 42 – хворі на різні форми сифілісу та 20 – практично здорові особи, які зверталися в КУ «ЗОШВКД» ЗОР за допомогою у 2018-2019 роках. Загальноклінічне та серологічне обстеження на сифіліс проводилося у клінічній та серологічній лабораторіях КУ «ЗОШВКД» ЗОР. Серологічне обстеження з визначення рівня 25(ОН)D проводилося в лабораторії Сінево.
Keywords: тези доповідей