Інфекційні ускладнення аневризматичного субарахноїдального крововиливу - Полковніков, Олексій Юрійович; Матерухін, Аркадій Миколайович; Косьянчук, В. С.; Полковнікова, Н. О.; Полковников, А. Ю.; Матерухин, А. Н.; Косьянчук, В. С.; Полковникова, Н. О.; Polkovnikov, O. Yu.; Materukhin, A.M.; Kosyanchuk, V.S.; Polkovnikova, N.O. (My University, 2020)
Оцінити частоту розвитку інфекційних ускладнень у пацієнтів з аневризматичним субарахноїдальним крововиливом (САК); визначити вплив ускладнено- го перебігу аневризматичного САК на частоту розвитку внутрішньолікарняної інфекції. Матеріали та методи. Проаналізовано результати лікування 250 пацієнтів у го- стрий період аневризматичного САК, зокрема 124 (49,6 %) із ускладненим перебігом аневризматичного САК. Серед пацієнтів переважали жінки (144, або 57,6 %). Вік паці- єнтів становив від 14 до 74 років (середній вік – 48,95 року). У 185 випадках для оклю- зії аневризми, яка розірвалася, використано ендоваскулярний коілінг, у решті випадків аневризму кліповано. Виділено групу пацієнтів, котрі перенесли інфекційні ускладнен- ня (пневмонію, інфекції сечовивідних шляхів, вентрикуліт і менінгіт) у гострий період аневризматичного САК. Результати. Інфекційні ускладнення виявлено у 52 (20,8 %) пацієнтів: пневмонію – у 48 (19,2 %), інфекції сечовивідних шляхів – у 36 (14,4 %), інфекцію нервової системи – у 7 (2,8 %), зокрема, менінгіт у 3 і вентрикуліт у 4. У групі інфекційних ускладнень час- тіше траплялися випадки ускладненого перебігу аневризматичного САК – 49 (92,3 %). Переважали пацієнти з тяжким ступенем САК за шкалою WFNS (середнє значення – 3,1), шкалою Hunt–Hess (середнє значення – 3,7) і радіологічною шкалою Fisher (середнє значення – 3,5). Летальність у групі інфекційних ускладнень становила 38,5 % (20 спо- стережень). Висновки. Частота виявлення інфекційних ускладнень серед пацієнтів з аневризма- тичним САК становила 20,8 %. Наявність цих ускладнень є чинником, який погіршує функціональний результат і підвищує смертність у пацієнтів з аневризматичним САК. Первинне пошкодження мозку після розриву аневризми, яке зумовлює тяжкість САК і ускладнений перебіг захворювання, є предиктором розвитку інфекційних ускладнень. оценить частоту развития инфекционных осложнений у пациентов с аневризматическим субарахноидальным кровоизлиянием (САК); определить влияние осложненного течения аневризматического САК на частоту развития внутрибольнич- ной инфекции. Материалы и методы. Проанализированы результаты лечения 250 пациентов в острый период аневризматического САК, в частности 124 (49,6 %) с осложненным течением аневризматического САК. Среди пациентов преобладали женщины (144, или 57,6 %). Возраст пациентов составлял от 14 до 74 лет (средний возраст – 48,95 года). В 185 случаях для окклюзии аневризмы, которая разорвалась, использован эндоваскулярный койлинг, в остальных случаях аневризма клипирована. Выделена группа пациентов, перенесших инфекционные осложнения (пневмония, инфекции мочевыводящих путей, вентрикулит и менингит) в острый период аневризматического САК. Результаты. Инфекционные осложнения выявлены у 52 (20,8 %) пациентов: пневмония – у 48 (19,2 %), инфекции мочевыводящих путей – у 36 (14,4 %), инфекцию нервной системы – у 7 (2,8 %), в частности, менингит у 3 и вентрикулит у 4. В группе инфекционных осложнений чаще бывали случаи осложненного течения аневризматического САК – 49 (92,3 %). Преоб- ладали пациенты с тяжелой степенью САК по шкале WFNS (среднее значение – 3,1), шкале Hunt–Hess (среднее значение – 3,7) и радиологической шкале Fisher (среднее значение – 3,5). Летальность в группе инфекционных осложнений составила 38,5 % (20 случаев). Выводы. Частота выявления инфекционных осложнений у пациентов с аневризмати- ческим САК составила 20,8 %. Наличие этих осложнений является фактором, который ухудшает функциональный результат и повышает смертность у пациентов с аневризмати- ческим САК. Первичное повреждение мозга после разрыва аневризмы, которое обуслав- ливает тяжесть САК и осложненное течение заболевания, является предиктором развития инфекционных осложнений. to assess the incidence of infectious complications in patients with aneurysmal subarachnoid hemorrhage (SAH); to determine the effect of the complicated course of aneurysmal SAH on the incidence of nosocomial infection. Materials and methods. The results of treatment of 250 patients in the acute period of aneurysmal SAH were analyzed, among them 124 observations (49.6 %) were identified, in which a complicated course of aneurysmal SAH was stated. In 185 cases, endovascular coiling was used to occlude the ruptured aneurysm, and in 65 cases the aneurysm was clipped. A group of patients who underwent infectious complications in the acute period of aneurysmal SAH was identified. The latter included: pneumonia, urinary tract infections, ventriculitis and meningitis. Results. The median age was 48.95 years (range 14 to 74 years). By gender, the majority were women ‒ 144 (57.6 %). Infectious complications were diagnosed in 52 (20.8 %) patients. Pneumonia was noted in 48 (19.2 %) cases. Urinary tract infections were observed in 36 (14.4 %) patients, in 7 (2.8 %) cases, infection of the nervous system (meningitis in 3 cases and ventriculitis in 4 cases). In the group of infectious complications, there were more observations referred to the group of complicated course of aneurysmal SAH ‒ 49 (92.3 %). Patients with severe SAH according to the WFNS, Hunt-Hess scales and the Fisher radiological scale prevailed. The average value was: WFNS ‒ 3.1 and Hunt‒Hess ‒ 3.7, according to the Fisher scale ‒ 3.5. Mortality in the group of infectious complications was 38.5 % (20 cases). Conclusions. Infectious complications occur with a frequency of 20.8 % and are a factor that worsens functional outcome and increases mortality in patients with aneurysmal SAH. Primary brain damage after rupture of an aneurysm, which determines the severity of SAH and the complicated course of the disease, is a predictor of the development of infectious complications.
Инфекционные осложнения аневризматического субарахно- идального кровоизлияния
Infectious complications of aneurysmal subarachnoid hemorrhage
Keywords: аневризматичний субарахноїдальний крововилив; інфекційні усклад- нення; інтенсивна терапія; аневризматическое субарахноидальное кровоизлияние; инфекционные осложнения; интенсивная терапия; aneurysmal subarachnoid hemorrhage; infectious complications; intensive care