Експресія цистеїнових протеїназ та можливості модуляції апоптозної програми l-аргініном у хворих на хронічне обструктивне захворювання легень на тлі артеріальної гіпертензії - Тягла, Оксана Сергіївна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Поєднання хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) і артеріальної гіпертензії (АГ) взаємно обтяжує перебіг коморбідності та погіршує прогноз хворих. Дослідження патогенетичних механізмів апоптозу у цієї когорти пацієнтів, а також оцінка динаміки маркерів цього процесу при лікуванні є важливим у розробці стратегій терапії цієї комбінації захворювань. Мета дослідження: оцінка метаболізму каспази-7 та 9 у пацієнтів на тлі хронічного обструктивного захворювання легень в поєднанні з артеріальною гіпертензією та дослідження клінічної ефективності препарату «Тівортин» в регуляції порушень каскаду цистеїнових протеїназ. Матеріал і методи. Було обстежено 23 хворих з діагнозом гіпертонічна хвороба (ГХ) ІІ стадії і ХОЗЛ ІІ стадії без клінічно значущої супутньої патології, середній вік 51,72±1,22 (49,33-54,09) року (гендерний склад: 22 чоловіка і 1 жінка), статус паління можна порівняти з хворими на ХОЗЛ, 18 хворих ГХ обох статей у віці від 33 років до 67 року (середній вік 50,74±1,49 (47,81-53,76) ; співвідношення чоловіки / жінки 17 / 83%), II стадії захворювання з рівнем АГ I-III ступеня, різного кардіоваскулярного ризику, без адекватної систематичної антигіпертензивної терапії, а також 18 пацієнтів з ХОЗЛ ІІ стадії, середній вік 50,32±0,99 (48,22-52,16) років (гендерний склад: 14 чоловіків і 4 жінки), тривалість захворювання 7,52±1,14. 80% активні курці, індекс пачко-років 17,23±2,69, на шкідливий професійний фактор (виробничий) вказали 23,53%. Всі обстежені висловили згоду на участь у проведенні дослідження. Хворі отримували традиційну базисну терапію. Для оцінки впливу терапії проводили контрольне дослідження через 3 місяці лікування у 15 хворих групи АГ+ХОЗЛ, які отримували базисну терапію в поєднанні з L-аргініном аспартатом, перорально, у вигляді розчину в добовій дозі 3 г (в три прийоми) протягом 12 тижнів. Вміст каспази-7 і каспази-9 в плазмі крові визначали з використанням відповідних тест-систем ІФА (виробник - Bender Medsystems, Австрія) в Навчальному медико-лабораторному центрі ЗДМУ згідно з доданою до набору інструкцією.
Keywords: тези доповідей