Фактори хронізації та прогнозування перебігу запальних захворювань сечовидільної системи у дітей - Захарченко, Наталія Анатоліївна; Zakharchenko, N. A. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Робота виконана на кафедрі госпітальної педіатрії Запорізького державного медико-фармацевтичного університету та на базі Комунального некомерційного підприємства «Запорізька обласна клінічна дитяча лікарня» Запорізької обласної ради протягом 2020-2023 років. Запальні захворювання сечовидільної системи у дітей посідають друге місце в структурі захворювань дитячого віку, поступаючись місцем лише гострим респіраторним захворюванням. Метою даної роботи було стратифікувати фактори хронізації та прогнозувати перебіг запальних захворювань сечовидільної системи у дітей на підставі визначення особливостей забезпечення антимікробними пептидами, прозапальними цитокінами та активності NO-синтази. Дисертаційна робота базується на результатах власних спостережень, клінічних, лабораторно-біохімічних, імуноферментних та статистичних методів дослідження хворих. Обстежено 88 дітей (середній вік 9,9 ± 0,5 років). Критеріями включення пацієнтів до групи дослідження було: діти, віком 3-18 років; інформована згода батьків; підтверджений діагноз – інфекція сечовидільних шляхів (ІСШ). До основної групи дослідження було включено 68 пацієнтів (середній вік 9,7±0,6 років) з первинними інфекціями сечовидільної системи. Основну групу було розділено на 4 підгрупи. До першої підгрупи увійшли діти, хворі на гострий пієлонефрит, до другої – хворі на хронічний пієлонефрит, до третьої – пацієнти, хворі на гострий цистит, до четвертої – хворі на інфекцію сечовидільної системи з неуточненою локалізацією. До групи контролю було віднесено 20 умовно здорових дітей (середній вік 10,6 ± 0,9 років), без ознак запалення, у тому числі органів сечовидільної системи. Були вивчені анамнестичні дані всіх пацієнтів, які знаходилися під спостереженням. Лабораторні дослідження були проведені протягом першої доби після госпіталізації. The work was performed at the Department of Hospital Pediatrics of Zaporizhzhia State Medical and Pharmaceutical University and on the base of the Municipal Non-Profit Enterprise "Zaporizhzhia Regional Clinical Children's Hospital" of the Zaporizhzhia Regional Council during 2020-2023. Inflammatory diseases of the urinary system in children rank second in the structure of childhood diseases, second only to acute respiratory diseases. The aim of this study was to stratify chronicity factors and predict the course of inflammatory diseases of the urinary system in children based on the determination of the peculiarities of antimicrobial peptides, proinflammatory cytokines and NO synthase activity. The dissertation is based on the results of our own observations, clinical, laboratory, biochemical and special methods of studying patients. 88 children (mean age 9.9 ± 0.5 years) were examined. The criteria for inclusion of patients in the study group were: children aged 3-18 years; informed consent of parents; confirmed diagnosis of urinary tract infection (UTI). The main study group included 68 patients (mean age 9.7±0.6 years) with primary urinary tract infections. The main group was divided into 4 subgroups. The first subgroup included children with acute pyelonephritis, the second - patients with chronic pyelonephritis, the third - patients with acute cystitis, and the fourth - patients with urinary tract infection with unspecified localization. The control group consisted of 20 conditionally healthy children (mean age 10.6 ± 0.9 years) with no signs of inflammation, including urinary system organs. The anamnestic data of all patients under observation were studied. Laboratory tests were performed during the first day after hospitalization.
Factors of chronicization and prognosis of the course of inflammatory diseases of the urinary system in children
Keywords: діти; інфекція; сечовивідна система; цистатин С; індуцибельна NO синтаза; бактеріальна інфекція; антимікробні пептиди; цитокіни; вітамін Д; вітамін Д-зв’язуючий білок; пієлонефрит; цистит; діагностика; фактори ризику; прогнозування; children; infection; urinary system; cystatin C; inducible NO synthase; bacterial infection; antimicrobial peptides; cytokines; vitamin D; vitamin D-binding protein; pyelonephritis; cystitis; diagnosis; risk factors; prognosis