Релігійна журналістика в інформаційному полі сучасного суспільства (рецензія на підручник Бойко А.А. «Релігійна журналістика». – Київ: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2016. – 307 с.) - Козиряцька, Світлана Анатоліївна; Козыряцкая, С. А.; Kozyryatska, S. (My University, 2017)
Проаналізовано навчальне видання «Релігійна журналістика», підготовлене д. філол. н., проф. Київського національного університету імені Тараса Шевченка Бойко А.А. Виокремлено важливі аспекти релігійної журналістики, які розкриває логічно вмотивований навчальний матеріал підручника та які засвідчують необхідність спеціалізації майбутніх журналістів на релігійній тематиці, зокрема такі: міфологічний дискурс у суспільно-масових і конфесійних ЗМІ, а відтак, можливість маніпуляцій і формування стереотипів; використання «мови ворожнечі» у матеріалах названих видань; взаємопроникнення релігії і політики та, як наслідок, порушення журналістських стандартів редакційними колективами церковних і релігійних ЗМІ; конфлікти і скандали в релігійній сфері, релігійні свята як єдині інформаційні приводи до появи того чи іншого матеріалу тощо. Відзначено обраний автором підручника дедуктивний підхід до подачі навчального матеріалу: від загальної характеристики суспільно-політичних (суспільно-масових) ЗМІ, які висвітлюють релігійну інформацію, через аналіз ролі релігії й церкви в медійній картині світу до роботи конфесійних ЗМІ України. Наголошено на можливості альтернативного сприйняття інформації студентами завдяки введенню до навчального видання підрозділу, який стосується атеїстичної тематики в українських медіа та який включає як ретроспективний аналіз, так і аналіз сучасного інформаційного середовища з цього питання (традиційні медіа, Інтернет). Акцентовано на важливості включення автором до навчального видання матеріалу, що є узагальненням досвіду країн Західної та Східної Європи, США з погляду організаційно-правових і тематичних аспектів роботи релігійних медіа, а також авторських зауваг щодо діапазону жанрів, прийнятних для релігійної журналістики.
Религиозная журналистика в информационном поле современного общества (рецензия на учебник Бойко А.А. «Релігійна журналістика». – Київ: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2016. – 307 с.)
Religious journalism in the information area of the modern society (review of the textbook Boyko AA «Religious journalism». – Kyiv: Publishing and printing center «Kyiv University», 2016. – 307 p.)
Keywords: Журналістика; релігійна журналістика; конфесійні ЗМІ; стереотипи; мова ворожнечі; релігійна інформація; медійна картина світу; міфологізація