Баланс маркерів міокардіального фіброзу при патологічному ремоделюванні у щурів із експериментальною артеріальною гіпертензією - Колесник, Юрій Михайлович; Ганчева, Ольга Вікторівна; Колесник, Михайло Юрійович; Ісаченко, Марія Ігорівна (Інститут проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського НАМН України, 2019)
Таким чином, базуючись на отриманих даних можна констатувати, що артеріальна гіпертензія яка формується через підвищений рівень кортикостероїдів та порушення водносольового обміну, призводить до патологічного ремоделювання міокарда за гіпертрофічнофіброзним типом. Характерною особливістю цього типу артеріальної гіпертензії виявилося суттєве збільшення показників експресії тайтину на фоні високого вмісту колагену I типу. Важливою особливістю ремоделювання міокарда при цій патології стало виявлення порушення співвідношення концентрацій колагену I типу та тайтину у бік переважання останнього, що слід розглядати як ще одне підтвердження значного підвищення «жорсткості» міокарда із зниженням його скоротливості.