Сонографія у діагностиці стадії емпієми плеври - Перцов, Володимир Іванович; Тєлушко, Ярослав Володимирович; Савченко, Сергій Ігорович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Мета роботи: вдосконалити лікувальну тактику у хворих на емпієму плеври (ЕП) шляхом розробки метода діагностики стадії емпієми та встановлення показань до відеоторакоскопії (ВТС). Матеріали та методи. Ретроспективний аналіз результатів лікування хворих на ЕП. У дослідження включено хворі на неспецифічну парапневмонічну ЕП 1 та 2 стадії (за класифікацією EACTS), що підлягали відеоторакоскопії (ВТС). До проведення оперативного втручання, у першу чи другу добу після надходження до стаціонару, пацієнту виконувалось ультразвукове дослідження плевральних порожнин з визначенням екскурсії діафрагми. Обчислювалась відносна рухливість її куполів, як відношення екскурсії діафрагми на ураженій стороні до здорової. На підставі ендоскопічної картини та результатів морфологічного дослідження біопсійного матеріалу (плеври) визначали стадію захворювання. Результати. До дослідження увійшли 67 хворих на ЕП (чоловіків – 50, жінок – 17). Першу стадію ЕП діагностовано у 30 випадках (чоловіків – 22, жінок – 8), другу – у 37 (чоловіків – 28, жінок - 9). Середній вік склав 46,36±14,01 років. При дослідженні відносної рухливості куполів діафрагми виявлено, що при першій стадії її медіана – 0,596 (0,444; 0,714) – була достовірно більшою, ніж при другій – 0,078 (0,048; 0,118), p<0,0001. Шляхом проведення ROC-аналізу встановлено, що чутливість запропонованого методу склала 0,933; специфічність – 0,973; cut point = 0,255; AUC = 0,0977.
Keywords: тези доповідей