Обґрунтування комплексного лікування гнійних ускладнень травми стопи у хворих на цукровий діабет - Головаха, Максим Леонідович; Кляцький, Юрій Пантелійович; Кожем'яка, Максим Олександрович; Масленніков, Сергій Олегович; Косило, Василь Васильович; Golovakha, M. L.; Klyatsky, Yu. P.; Kozhemyaka, M. O.; Maslennikov, S. O.; Kosylo, V. V. (My University, 2024)
Мета дослідження. Обґрунтувати доцільність використання схеми комплексного лікування при гнійних ускладненнях переломів кісток стопи у хворих на цукровий діабет. Матеріали та методи. Проаналізовано результати лікування 25 хворих на цукровий діабет із травмами стопи, які ускладнилися гнійним процесом. З метою відновлення порушень гомеостазу хворі отримували комплекс лікувальних заходів, включаючи оперативне лікування, інфузійну терапію, імунотерапію, антибіотикотерапію. Пацієнти перебували під постійним контролем ендокринолога. Результати. В результаті комплексного лікування хворих у 21 (84 %) пацієнта запальний процес був зупинений, проте, у 1 (4 %) хворого з 3 ступенем синдрому діабетичної стопи і у 3 (12 %) пацієнтів з 4 ступенем за класифікацією F.W.Wagner запальний процес поширився на гомілку, тому була виконана ампутація на рівні нижньої третини гомілки двом пацієнтам, а ще двом через поширення патологічного процесу – на рівні нижньої третини стегна. Використання розробленої лікувальної тактики, яка включала в себе дренування рани з видаленням зруйнованих кісткових фрагментів, фіксаторів (спиць, гвинтів, пластин) в максимально граничних об’ємах є найбільш ефективним методом оперативного лікування пацієнтів з даною формою запалення і дозволяє зберегти стопу, уникнути прогресування гнійного процесу і повторного оперативного втручання. The aim of the study. To substantiate the expediency of using a complex treatment scheme for purulent complications of foot bone fractures in patients with diabetes. Materials and methods. The results of treatment of 25 diabetic patients with foot injuries complicated by a purulent process were analyzed. In order to restore homeostasis disorders, patients received a complex of medical measures, including surgical treatment, infusion therapy, immunotherapy, antibiotic therapy. Patients were under the constant control of an endocrinologist. The results. As a result of complex treatment of patients, the inflammatory process was stopped in 21 (84%) patients, however, in 1 (4%) patient with stage 3 diabetic foot syndrome and in 3 (12%) patients with stage 4 according to the F.W.Wagner classification, the inflammatory process spread on the shin, therefore amputation was performed in this patients. The use of the developed treatment tactics, which included drainage of the wound with the removal of destroyed bone fragments, fixators (pins, screws, plates) in the maximum possible volume is the most effective method of surgical treatment of patients with this form of inflammation and allows you to save the foot, avoid the progression of purulent process and repeated surgical intervention.
Justification of the complex treatment of purulous complications of foot injuries in patients with diabetes mellitus
Keywords: цукровий діабет; гнійне запалення; травма стопи; операція; антибіотикотерапія; diabetes; purulent inflammation; foot injury; operation; antibiotic therapy