Порівняльна характеристика макроскопічних та мікроскопічних ознак чебрецю лимоннозапашного та чебрецю повзучого - Стешенко, Яна Миколаївна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Сьогодні одне з найважливіших питань постає в пошуку лікарських рослин з достатньою сировинною базою та перспективністю в дослідженні біологічної активності. Сучасні фармакогностичні лабораторії Європи досить широко використовують мікроскопічний метод аналізу, щоб здійснювати ідентифікацію окремих видів. Діагностичні відмінності лікарської рослинної сировини дозволяють розрізняти рослини, які використовуються в науковій та офіційній медицині від можливих домішок, що регламентує потрібний показник якості сировини та дає змогу більш ретельно дослідити рослину. В порівняльній характеристиці виявити спільні та відмінні морфологічні ознаки окремого виду чи роду. В сучасній медицині особливу увагу варто звернути на маловивчені види роду Thymus L., а саме – чабрець лимоннозапашний. До Державної Фармакопеї України 1 включена стаття на траву чебрецю повзучого (Thymus serpyllum L.) та суміш рослинної сировини ч.звичайного (Thymus vulgaris L.) з ч. іспанським білим (Thymus zygis L.) без виділення відмінних морфолого-анатомічних діагностичних ознак компонентів ,що дає нам змогу більш ретельно вивчати види, які не входять до ДФУ.
Keywords: тези доповідей