Оцінка показників якості життя у хворих на вертеброгенні больові синдроми попереково-крижового рівня та їх залежність від ступеня вираження неврологічних розладів - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Мєдвєдкова, Світлана Олександрівна; Пухальський, Микола Павлович; Kozyolkin, O. A.; Miedviedkova, S. O.; Pukhalskyi, M. P. (My University, 2021)
Мета: виявити взаємозв’язок між ступенем вираження клініко-неврологічних розладів та показниками якості життя у хворих на вертеброгенні больові синдроми попереково-крижового рівня (ВБС ПКР). Матеріали і методи. Обстежено 30 хворих на ВБС ПКР. У першу групу увійшли 15 пацієнтів з рефлекторними вертеброгенними больовими синдромами (РВБС), а другу групу склали 15 хворих із дискогенними корінцевими синдромами (ДКС). Використано загальне клініко- та вертеброневрологічне дослідження, мануально-м’язове тестування, а також клінічні шкали та опитувальники для оцінки якості життя хворих. Результати. Показники за наступними шкалами та опитувальниками були гірші у хворих з ДКС ПКР, аніж у пацієнтів з РВБС цього рівня: PainDETECT – 55 (50; 68) та 45 (42; 52), відповідно, р<0,001; 5-бальна шкала вертеброневрологічного дефіциту (5-БШВНД) – 8 (8; 10) та 5 (4; 7), відповідно, р<0,001; індекс м’язового синдрому – 10 (9; 13) та 8 (6; 8), відповідно, р<0,013; візуальна аналогова шкала (ВАШ) – 3 (2; 3) та 2 (2; 3), відповідно, p<0,029; Освестрі 2.1 – 15 (14; 17) та 10 (9; 14), відповідно, р<0,002; шкала інтенсивності больових відчуттів за І. П. Антоновим – 5 (5; 7) проти 3 (3; 5), відповідно, р<0,008; HADS (домен тривожності) – 8 (6; 10) та 5 (4; 7), відповідно, HADS (домен депресії) – 6 (4; 8) та 3 (2; 4), відповідно, p<0,045. Відзначено сильний позитивний кореляційний зв’язок між показниками за шкалами Освестрі 2.1 та ВАШ (r=0,709, p<0,003), а також середньої сили між показниками шкал Освестрі 2.1 та ІМС (r=0,629, p<0,012). Висновки. Клініко-неврологічні розлади та показники якості життя були гіршими у хворих із ДКС ПКР, аніж у пацієнтів з РВБС ПКР. Більш сильну кореляцію клінічних даних з показниками якості життя спостерігали у хворих із ДКС ПКР, ніж у пацієнтів з РВБС ПКР. Purpose: to identify the relationship between the severity of neurological disorders and life quality in patients with vertebrogenic pain syndromes (VPS) of the lumbosacral level (LSL). Materials and Methods.. Thirty patients with VPS LSL were studied. The 􀂾 rst group included 15 patients with re􀂿 ex vertebrogenic pain syndromes (RVPS). The second group consisted of 15 patients with discogenic radicular syndromes (DRS). General clinical and vertebrological neurological studies, manual and muscular testing, as well as clinical scales and quality of life questionnaires were used. Results. The following scales and questionnaires rates were worse in patients with DRS LSL than in patients with RVPS of this level: PainDETECT – 55 (50; 68) and 45 (42; 52), respectively, p < 0,001; 5-point scale of vertebral and neurological de􀂾 cit (5-PSVND) – 8 (8; 10) and 5 (4; 7), respectively, p < 0.001; IMS – 10 (9; 13) and 8 (6; 8), respectively, p < 0,013; pain intensity scale by I. P. Antonov – 3 (2; 3) and 2 (2; 3), respectively, p < 0,029; Osvestri 2.1 – 15 (14; 17) and 10 (9; 14), respectively, p < 0.002; VAS – 5 (5; 7) against 3 (3; 5), respectively, p < 0,008; HADS (anxiety domain) – 8 (6; 10) and 5 (4; 7), respectively, HADS (depression domain) – 6 (4; 8) and 3 (2; 4), respectively, p < 0,045. There was a strong positive correlation between the Oswestry scale 2.1 rates and VAS (r = 0.709, p <0.003) were observed, as well as the medium positive correlation between the indicators on the Oswestry scale and IMS (r = 0.629, p < 0.012). Conclusions. Neurological disorders and life quality indicators were worse in patients with DRS LSL than in patients with RVPS LSL. There was stronger correlation between clinical data and life quality rates in patients with DRS LSL than in patients with RVPS LSL.
The life quality rates assessment in patients with vertebrogenic pain syndromes of lumbar-sacral level and its dependence on the neurological disorders degree
Keywords: вертеброгенні больові синдроми; якість життя; кореляція; vertebrogenic pain syndromes; life quality; correlation