Розроблення технології промислового виробництва з визначенням якості м’якого лікарського засобу "Ветмікодерм" для ветеринарії - Оглобліна, М. В.; Бушуєва, Інна Володимирівна; Мартинишин, В. П.; Парченко, Володимир Володимирович; Соловйов, С. О.; Гладишева, Світлана Анатоліївна; Ogloblina, M. V.; Bushueva, I. V.; Martynyshyn, V. P.; Parchenko, V. V.; Soloviov, S. O.; Gladisheva, S. A. (My University, 2023)
Добре вiдомо, що похiднi 1,2,4-триазолу мають широкий спектр бiологiчних властивостей, виявляючи водночас незначну токсичність. Оригінальне моделювання похідних 1,2,4-триазолу дає змогу одержувати нові молекули з унікальними властивостями. Подібні цілеспрямовані зміни молекул користуються популярністю серед багатьох науковців, тому що дають можливість одержувати сполуки з «покращеними» властивостями. Такою сполукою стала субстанція (4-((5-(децилтіо)-4-метил-4H-1,2,4-триазол-3-іл)-метил)морфолін із перспективою створення м’якого лікарського засобу – лініменту «Ветмікодерм». Головною перевагою такої лікарської форми є низька травматична дiя на ушкодженi тканини, створення максимального контакту з рановою поверхнею тощо. Доведено, що наявнi на ринку ветеринарних препаратiв протимiкробнi засоби, зокрема i у формi мазей, гелей та лiнiментiв, вiдзначаються тим, що не завжди стимулюють процеси регенерацiї тканин. Лiкувальнi засоби зi здатнiстю поліпшувати загоєння ран зазвичай мають незначнi антисептичнi властивостi. За цих обставин пошук, розроблення та впровадження лiкарських засобiв, якi мають протимiкробну та протигрибкову дiю, є надзвичайно актуальним питанням сучасної ветеринарної медицини. Метою наших дослiджень стало вивчення технологiчних аспектів та особливостей виготовлення, обґрунтування складу та аналiзу м’якої лiкарської форми – препарату «Ветмiкодерм». It is well known, that 1,2,4–triazole derivatives have a wide range of biological properties, showing little toxicity. Original modeling of 1,2,4-triazole derivatives allows obtaining new molecules with unique properties. Such purposeful changes in molecules are popular among many scientists because they make it possible to obtain compounds with «improved» properties. Such a compound was the substance (4-((5-(decylthio)-4-methyl-4H-1,2,4-triazol-3-yl)-methyl)morpholine with the prospect of creating a mild medicinal product – liniment «Vetmikoderm». The main advantage of these medicinal forms is a low traumatic effect on damaged tissue, creating maximum contact with the wound surface, etc. It has been proven, that the antimicrobial agents available on the veterinary drugs’ market, including those ones in the form of ointments, gels and liniments, are characterized by the fact that they do not always stimulate tissue regeneration processes. Medicines with the ability to improve wound healing, as a rule, have minor antiseptic properties. Under these circumstances, the search, development and introduction of the medicines that have antimicrobial and antifungal action is an extremely urgent issue of modern veterinary medicine. The aim of our research was to study the technological aspects and manufacturing features, the substantiation of the composition, the analysis of the soft medicinal form of the drug «Vetmikoderm».
Development of industrial production technology with determination of the quality of a soft medicine «Vetmikoderm» for veterinary
I. V. Bushueva - https://orcid.org/0000-0002-5336-3900; V. V. Parchenko - https://orcid.org/0000-0002-2283-1695; S. A. Gladisheva - https://orcid.org/0000–0003–4595–9445.
Keywords: кiлькiсний аналiз; якiсний аналiз; технологічний процес; м’яка лікарська форма; лінімент; технологія виготовлення; виробництво; quantitative analysis; qualitative analysis; technological process; soft medicinal form; liniment; manufacturing technology; production