In silico дослідження властивостей в ряду 1-алкіл-4-(((5-нітрофуран-2-іл)метилен)аміно)-1,2,4-тріазолій галогенідів - Кучеренко, Людмила Іванівна; Британова, Тетяна Сергіївна; Гоцуля, Андрій Сергійович; Kucherenko, L. I.; Brytanova, T. S.; Hotsulia, A. S. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – предиктивне оцінювання фармакологічного потенціалу 1-алкіл-4-(((5-нітрофуран-2-іл)метилен)аміно)-1,2,4-тріазолій галогенідів методами in silico досліджень. Матеріали і методи. ADME-аналіз як метод дослідження фізико-хімічних і фармакокінетичних параметрів речовин із використанням онлайн-ресурсу SwissADME. Молекулярний докінг як метод прогнозування та оцінювання взаємодії між молекулою-лігандом і тривимірною структурою цільового білка. Ліганди підготовлені з використанням програм MarvinSketch 6.3.0, Hyper Chem 8 та AutoDockTools-1.5.6, а підготовка ферменту передбачала залучення до роботи програмних продуктів Discovery Studio 4.0 та AutoDockTools-1.5.6. Для безпосереднього молекулярного докінгу використовували програму Vina. Результати. Виконано прескринінговий аналіз віртуального ряду 1-алкіл-4-(((5-нітрофуран-2-іл)метилен)аміно)-1,2,4-тріазолій галогенідів, що є потенційним джерелом одержання біологічно активної речовини. Визначено головні фізико-хімічні характеристики молекул, виявлено загальні фармакокінетичні параметри. Застосувавши програмний інструмент Vina, здійснили аналіз та ідентифікацію амінокислотних залишків, що формують активні центри модельних ферментів. У результаті визначено якість і кількість цих залишків, які взаємодіють із запропонованими лігандами. Відповідно до результатів досліджень, найвищу афінність спостерігають до ланостерол 14α-деметилази. Враховуючи результати аналізу утворених комплексів досліджуваних лігандів із циклооксигеназою-2 та кіназою анапластичної лімфоми, ймовірність суттєвого впливу на ці ферменти залишається незначною. The aim of this work is to predictively assess the pharmacological potential of 1-alkyl-4-(((5-nitrofuran-2-yl)methylene)amino)-1,2,4-triazole halides by in silico studies. Materials and methods. ADME-analysis is a method of studying the physical-chemical and pharmacokinetic parameters of the studied substances using the online resource SwissADME. Molecular docking is a method of predicting and evaluating the interaction between a ligand molecule and the three-dimensional structure of the target protein. The ligands have been prepared with the software MarvinSketch 6.3.0, Hyper Chem 8, and AutoDockTools-1.5.6, whereas the software packages Discovery Studio 4.0 and AutoDockTools-1.5.6 have been used for the preparation of enzymes. The Vina program was used for direct molecular docking. Results. A prescreening analysis was conducted on a virtual series of 1-alkyl-4-(((5-nitrofuran-2-yl)methylene)amino)-1,2,4-triazole halides, recognized as potential sources of biologically active substances. The study involved determining the main physicochemical characteristics and unveiling general pharmacokinetic parameters of the molecules. The Vina program was employed to identify the nature and number of amino acid residues in the active sites of model enzymes interacting with the proposed ligands. Results indicate the highest affinity for lanosterol 14α-demethylase. However, the analysis of ligand complexes with cyclooxygenase-2 and anaplastic lymphoma kinase suggests a low probability of a significant effect on these enzymes.
In silico study of properties in the series of 1-alkyl-4-(((5-nitrofuran-2-yl)methylene)amino)- 1,2,4-triazole halides
Кучеренко Л. І. - ORCID ID: 0000-0003-2229-0232; Британова Т. С. - ORCID ID: 0000-0003-1805-4552; Гoцyля А. С. - ORCID ID: 0000-0001-9696-221X.
Keywords: 1,2,4-тріазол; дизайн; ADME-аналіз; молекулярне моделювання; 1,2,4-triazole; design; ADME analysis; molecular modeling