Значение онкомаркера СА 19-9 в диагностике хронического панкреотита - Клименко, А. В.; Klymenko, A. V.; Клименко, Андрій Володимирович (ЗДМУ, 2013)
Исследование онкомаркера СА 19-9, являющееся простым и общедоступным методом диагностики рака поджелудочной железы, достаточно распространено в клинической практике. Исследованы результаты лечения и показатели онкомаркера СА 19-9 до и после операции у 112 больных хроническим панкреатитом и у 12 пациентовс аденокарциномой поджелудочной железы. У больных хроническим панкреатитом после устранения механической желтухи наблюдали статистически достоверное снижение онкомаркера СА 19-9 в отдаленном периоде. Показатели онкомаркера СА 19-9 у больных с аденокарциномой поджелудочной железы были достоверно выше, чем у пациентов хроническим панкреатитом. Визначення онкомаркера СА 19-9 є нескладним, загальнодоступним методом діагностики раку підшлункової залози і достатньо розповсюдженим у клінічній практиці. Досліджено результати лікування та показники онкомаркера СА 19-9 до та після операцій у 112 хворих на хронічний панкреатит та у 12 пацієнтів з аденокарциномою підшлункової залози. У хворих на хронічний панкреатит після усунення механічної жовтяниці спостерігали статистично достовірне зниження рівня онкомаркера СА 19-9 у віддаленому періоді. Показники онкомаркера СА 19-9 у хворих з аденокарциномою підшлункової залози були достовірно вищі, ніж у пацієнтів з хронічним панкреатитом. Determination of oncomarker CA 19-9 is simple and widely used diagnostic method for pancreatic cancer diagnostics. It is spread well enough in clinical practice. The article deals with the results of surgery in relation to determination of the oncomarker CA 19-9 before and after surgery in 112 chronic pancreatitis patients and 12 pancreatic adenocarcinoma patients. Chronic pancreatitis patients with mechanical jaundice have statistically proven decrease of the oncomarker CA 19-9 postoperatively. Measurement of the oncomarker CA 19-9 in pancreatic adenocarcinoma patients was statistically higher than in chronic pancreatitis patients.
Значення онкомаркера СА 19-9 у діагностиці хронічного панкреатиту
The signifi cance of oncomarker CA 19-9 in the diagnosis of chronic pancreatitis
Keywords: онкомаркер СА 19-9; хронический панкреатит; панкреатоеюнодуоденостомия; механическая желтуха; хронічний панкреатит; панкреатоєюнодуоденостомія; механічна жовтяниця; oncomarker СА 19-9; chronic pancreatitis; pancreaticojejunoduodenostomy; mechanical jaundice