Ефективні методи синтезу 2-гетарил-[1,2,4]тріазол[1,5-C]хіназолін-5(6Н)-онів та їхня антибактеріальна активність - Білий, Андрій Костянтинович; Коваленко, Сергій Іванович; Камишний, Олександр Михайлович; Поліщук, Наталія Миколаївна; Билый, А. К.; Коваленко, С. И.; Камышный, А. М.; Полищук, Н. Н.; Bilyi, A. K.; Kovalenko, S. I.; Kamyshnyi, O. M.; Polishchuk, N. M. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Розроблено ряд ефективних методів синтезу 2-гетарил-6Н-[1,2,4]тріазоло[1,5-c]хіназолін-5-онів на основі реакції гетероциклізації [2-(3-гетарил-[1,2,4]-тріазол-5-іл)феніл]амінів із N, N-карбонілдиімідазолом, хлороетилкарбонатом, арилізоціанатами. Встановлено, що найбільш препаративним методом синтезу кінцевих продуктів є взаємодія [2-(3-гетарил-[1,2,4]-тріазол-5-іл)феніл]амінів з арилізоціанатами. Будову синтезованих сполук підтверджено елементним і спектральними методами аналізу. Наведено результати досліджень синтезованих сполук на протимікробну та протигрибкову активність. Разработан ряд эффективных методов синтеза 2-гетарил-[1,2,4]триазоло[1,5-c]хиназолин-5(6Н)-онов на основе реакции гетероциклизации [2-(3-гетарил-[1,2,4]триазол-5-ил)фенил]аминов с N, N-карбонилдиимидазолом, хлороэтилкарбонатом, арилизоцианатами. Установлено, что наиболее препаративным методом синтеза конечных продуктов является взаимодействие [2-(3-гетарил-[1,2,4]-триазол-5-ил)фенил]аминов с арилизоцианатами. Строение синтезированных соединений подтверждено элементными и спектральными методами анализа. Приведены результаты исследований синтезированных соединений на противомикробную и противогрибковую активность. A number of efficient methods for the synthesis 2-hetaryl-[1,2,4]triazolo[1,5-с]-quinazolin-5(6H)-ones by the heterocyclization of [2-(3-hetaryl-[1,2,4]triazol-5-yl)phenyl]amines with N, N-carbonyldiimidazole, ethyl carbonochloridate, arylisocyanates were developed. In was shown that the most effective method for synthesis of 2-hetaryl-[1,2,4]triazolo[1,5-с]-quinazolin-5(6H)-ones is the reaction of [2-(3-hetaryl-[1,2,4]triazol-5-yl)phenyl]amines with Aryl Isocyanates. The structure of the synthesized compounds was confirmed by elemental analysis and spectroscopic methods. The results of studies of the synthesized compounds for antimicrobial and antifungal activity were showed.
Эффективные методы синтеза 2-гетарил-[1,2,4]триазоло[1,5-c]хиназолин-5(6Н)-онов и их антибактериальная активность
Effective methods of synthesis of 2-hetaryl-[1,2,4]triazolo[1,5-c]qinazolin-5(6Н)-оnes and their antibacterial activity
Keywords: гетероциклізація; 2-(3-гетарил-[1,2,4]тріазол-5-іл) феніл]аміни; 2-гетарил-6Н-[1,2,4]тріазоло[1,5-c]хіназолін-5-они; протимікробна та протимікробна активність; гетероциклизация; [2-(3-гетарил-[1,2,4]триазол-5-ил) фенил]амины, 2-гетарил-[1,2,4]триазоло[1,5-c]хиназолин-5(6Н)-они; противомикробная и противогрибковая активность; heterocyclization; [2-(3-hetaryl-[1,2,4]triazol-5-yl)phenyl]amines, 2-hetaryl-[1,2,4]triazolo[1,5-с]-quinazolin-5(6H)-ones; antimicrobial and antifungal activity