Динаміка морфометричних показників і вмісту глікогену в серці щурів після антенатального впливу антигенів - Лебединець, Олександра Миколаївна; Лебединец, А. Н.; Lebedinets, A. N. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Вивчено динаміку маси тіла, маси серця і вмісту глікогену в міокарді щурів лінії Вістар в строки з 1 по 60 добу постнаталь- ного розвитку після внутрішньоутробного введення антигенів за методом М.А. Волошина. Виявлено диспропорцію розвитку серця експериментальних щурів з достовірним зниженням його відносної маси починаючи з 7 доби життя на фоні тенденції в ранніх строках і достовірної з 30 доби надлишкової маси тіла експериментальних тварин; достовірне підвищення вмісту глікогену в кардіоміоцитах на 60 добу постнатального розвитку. Виявлені зміни не залежать від природи антигену і свідчать про морфофункціональні порушення серця у щурів з антенатальним антигенним впливом. Изучена динамика массы тела, массы сердца и содержания гликогена в миокарде крыс линии Вистар в сроки с 1 по 60 сутки постнатального развития после внутриутробного введения антигенов по методу Н.А. Волошина. Обнаружена диспропорция развития сердца экспериментальных крыс с достоверным снижением его относительной массы начиная с 7 суток жизни на фоне тенденции в ранних сроках и достоверной с 30 суток избыточной массы тела экспериментальных животных; достоверное повышение содержания гликогена в кардиомиоцитах на 60 сутки постнатального развития. Обнаруженные изменения не зависят от природы антигена и свидетельствуют о морфофункциональных нарушениях сердца у крыс с антенатальным антигенным воздействием. The dynamics of body weight, heart weight and glycogen content in Wistar rats’ myocardium over the period from the 1st to the 60th day of postnatal development after intrauterine administration of antigens by the method of N.A. Voloshin have been investigated. Disproportion in development of rat's heart in experiment with signifi cant reduction of its relative weight from the 7th day of life against the background of trend in early terms and signifi cant overweight of experimental animals from 30th day of life, signifi cant increase of glycogen content in cardiomyocytes on the 60th day of postnatal development have been established. Revealed changes do not depend on the nature of the antigen and demonstrate morphofunctional heart disorders in rats with antenatal antigen exposure.
Динамика морфометрических показателей и содержания гликогена в сердце крыс после антенатального воздействия антигенов
Dynamics of morphometric parameters and glycogen content in rat hearts after аntenatal antigen infl uence
Keywords: серце; морфогенез; глікоген; щури; маса тіла; антенатальний вплив антигенів; сердце; гликоген; крысы; масса тела; антенатальное воздействие антигенов; heart; morphogenesis; glycogen; rats; body weight; antenatal infl uence of antigens