Вплив епідуральної аналгезії на гемостатичний потенціал після абдомінальних операцій у пацієнтів з ожирінням - Воротинцев, Сергій Іванович; Тарабрін, О. О.; Воротынцев, С. И.; Тарабрин, О. А.; Vorotyntsev, S. І.; Tarabrin, О. O. (My University, 2018)
Ожиріння пов’язане з підвищеним ризиком розвитку захворювань коронарних артерій, цукрового діабету, гіпертонії, інсульту та венозної тромбоемболії (ВТЕ). За даними Stein et al., ожиріння є незалежним чинником ризику ВТЕ як у чоловіків, так і у жінок, що пояснюється змінами механізмів тромбоутворення: підвищеною активністю тромбоцитів (адипокініни, резистентність до інсуліну, слабке запалення та стаз), хронічним прокоагулянтним станом (підвищення тканинних факторів, збільшення фібриногену, фактора VII та фактора VIII, посилення генерації тромбіну), порушенням фібринолізу (надпродукція інгібітора активатора плазміногену (PAI-1) й активованого тромбіном інгібітора фібринолізу (TAFI)), активацією ендотеліальних клітин (тканинна гіпоксія). Современные рекомендации по профилактике венозного тромбоэмболизма у пациентов с ожирением имеют низкий уровень доказательности, поэтому актуально применение других техник влияния на гемостатический потенциал (ГП). Цель. Оценить влияние эпидуральной аналгезии (ЭА) на показатели системы гемостаза после лапароскопических операций у пациентов с ожирением. Материалы и методы. Показатели ГП измеряли у 52 пациентов с индексом массы тела > 30 кг/м2 с помощью методики низкочастотной пьезоэлектрической тромбоэластографии. Определяли исходный уровень ГП и сравнивали его изменения на 3-и сутки после операции между группой тотальной внутривенной анестезии (ТВА, n=26) и группой ЭА (n=25). Статистический анализ проведен с помощью программы Statistica for Windows версия 6.0.Current recommendations for the prevention of venous thromboembolism (VTE) in obese patients have a low level of evidence. That’s why the use of other techniques of influence on hemostatic potential (GP) is actual. Aim. To evaluate the effect of epidural analgesia (EA) on hemostatic system parameters after laparoscopic operations in obese patients. Material and methods. GP parameters were measured in 52 patients with BMI>30 kg/m2 using the method of low-frequency piezoelectric thromboelastography (LPTEG). The initial GP level was determined and its changes were compared on the 3rd day after surgery between the group of total intravenous anesthesia (TBA, n=26) and EA-group (n=25). Statistical analysis was conducted using Statistica for Windows version 6.0.
Влияние эпидуральной аналгезии на гемостатический потенциал после абдоминальных операций у пациентов с ожирением
The influence of epidural analgesia on hemostatic potential after abdominal operations in patients with obesity
Keywords: ожиріння; лапароскопічна хірургія; гемостаз; епідуральна аналгезія; ожирение; лапароскопическая хирургия; эпидуральная аналгезия; obesity; laparoscopic surgery; hemostasis; epidural analgesia