Медикаментозна алергія: критерії діагностики та лікування - Кривенко, Віталій Іванович; Непрядкіна, Ірина Василівна; Федорова, Олена Петрівна (My University, 2015)
Посібник присвячений критеріям діагностики, сучасним підходам до одного за найпоширеніших ускладнень медикаментозної терапії - алергічним реакціям. Навчальний матеріал призначений для лікарів-інтернів, лікарів за фахом “загальна практика – сімейна медицина”, “внутрішні хвороби”, також може використовуватися для підготовки до занять студентами.
За даними Центру з вивчення побічної дії лікарських речовин, 70% всіх побічних реакцій на медикаменти є алергічними, смертність від них сягає 0,005%. Згідно зведених даних по ряду країн, медикаментозна алергія зустрічається у 8-12% хворих, і відзначається повсюдне зростання кількості алергічних реакцій на медикаменти. Тому актуальною є систематизація сучасної інформації щодо діагностики та лікування медикаментозної алергії.
Keywords: медикаментозна алергія; лікарські засоби; ускладнення лікування; побічні реакції