Стратегії профілактики респіраторних порушень після пластик великих вентральних гриж - Павлова, О. М.; Павлова, О. Н.; Pavlova, O. N. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Периопераційні легеневі ателектази (ЛА) тісно пов’язані з розвитком післяопераційних респіраторних порушень (ПРП), котрі посідають перше місце у структурі загальних ускладнень післяопераційного періоду. З метою дослідити роль інтраопераційного рекрутменту (РМ) і післяопераційного постійного позитивного тиску в дихальних шляхах (СРАР) в усуненні ЛА та профілактиці ПРП після пластик великих вентральних гриж у 103 пацієнтів дослідили динаміку градієнта парціального тиску діоксиду вуглецю в артеріалізованій капілярній крові та в кінці видиху (Р(а-et)CO2), частоту й важкість ПРП, тривалість госпіталізації. Встановили, що післяопераційний СРАР та його поєднання з інтраопераційним РМ зменшують аномальний приріст градієнта Р(а-et)CO2, частоту й важкість ПРП, тривалість госпіталізації. Інтраопераційний РМ у монозастосуванні не впливає на розвиток ПРП. Це свідчить про ефективність післяопераційного СРАР та його поєднання з інтраопераційним РМ в усуненні периопераційних ЛА та профілактиці ПРП. Периоперационные лёгочные ателектазы (ЛА) тесно связаны с развитием послеоперационных респираторных нарушений (ПРН), которые занимают первое место в структуре общих осложнений послеоперационного периода. С целью исследовать роль интраоперационного рекрутмента (РМ) и послеоперационного постоянного позитивного давления в дыхательных путях (СРАР) в устранении ЛА и профилактике ПРН после пластик вентральных грыж у 103 пациентов исследована динамика градиента парциального давления диоксида углерода в артериализованной капиллярной крови и в конце выдоха (Р(а-et)CO2), частота и тяжесть ПРН, длительность госпитализации. Установлено, что послеоперационный СРАР и его сочетание с интраоперационным рекрутментом уменьшают аномальный прирост градиента Р(а-et)CO2, частоту и тяжесть ПРН, длительность госпитализации. Интраоперационный рекрутмент в монотерапии не влияет на развитие ПРН. Это говорит об эффективности послеоперационного СРАР и его сочетания с интраоперационным РМ в устранении ЛА и профилактике Perioperative pulmonary atelectasis (PA) is closely associated with the development of postoperative respiratory disorders (PRD) and takes first place in the structure of the general postoperative complications. Aim. To assess role of intraoperative recruitment (PM) and postoperative continuous positive airway pressure (CPAP) in the elimination and prevention of LA, PRD after plastic ventral hernias. Methods and results. Dynamics of the gradient of the partial pressure of carbon dioxide in the arterial blood and end-expiratory (P(a-et)CO2), the frequency and severity of the PRD, the duration of hospitalization were studied in 103 patients . Postoperative CPAP and its combination with intraoperative recruitment of reduces abnormal increase in the P(a-et)CO2gradient, frequency and severity of PRD, duration of hospitalization. Conclusion. Postoperative CPAP and its combination with intraoperative RM effectively prevents development of PRD after large ventral hernia plastic treatment.
Стратегии профилактики респираторных нарушений после пластик больших вентральных грыж
Strategies for the respiratory disorders prophylaxis after large ventral hernias plastic treatment
Keywords: післяопераційні ускладнення; постійний позитивний тиск в дихальних шляхах; вентральні грижі; дихальних шляхів хвороби; послеоперационные осложнения; постоянное положительное давление в дыхательных путях; вентральные грыжи; дыхательных путей болезни; Postoperative Complications; Continuous Positive Airway Pressure; Ventral Hernia; Respiratory Tract Diseases