Комізм барокової збірки Д. Братковського «Світ, розглянутий по частинах» - Сидоренко, Оксана Василівна; Sydorenko, O. (Бердянський державний педагогічний університет, 2017)
У статті аналізуються провідні конституенти, які формують стихію комічного у збірці барокового польськомовного письменника Данила Братковського “Світ, розглянутий по частинах”. Доведено, що специфіка комічного у фрашках має сатирично-викривальний імператив, реалізація якого, можлива завдяки антонімічній опозиції, навколо якої вибудовується сюжет твору, пуанту або моральної сентенції, а також мотивам, які спроможні викликати сатирико-гумористичну реакцію потенційного реципієнта. Стихія комічного аналізованої збірки зорієнтована на руйнування підданого критиці світоустрою.
Comic component of baroque collection "The world considered in pieces" by D. Bratkovskiy
Keywords: Барокова література; бароко; фрашка; комічне; сатира; бінарна опозиція; пуант; мотив