Особливості імунофенотипу протокової аденокарциноми підшлункової залози - Євсєєв, Антон Володимирович; Евсеев, А. В.; Evseyev, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
З метою визначення імунофенотипу протокової аденокарциноми підшлункової залози здійснили імуногістохімічне дослідження біопсійного та післяопераційного матеріалу 120 пацієнтів із патогістологічно верифікованим діагнозом. Визначили рівні експресії діагностичних маркерів раку протокового генезу, а також особливості імуногістохімічного патерну експресії цитокератинів та онкопротеїнів у злоякісних структурах пухлини, у вогнищах PanIN, у реактивно змінених протоках та в нормальній тканині підшлункової залози. Результати свідчать про доцільність використання імуногістохімічної панелі маркерів до цитокератинів 7, 17, 18, 19 і 20, онкопротеїнів СЕА, СА 125, СА 19-9 та панкреатичного поліпептиду для верифікації та диференційної діагностики протокової аденокарциноми підшлункової залози (мінімальна діагностична панель включає СК7/19, СК20, СЕА та РР). С целью определения иммунофенотипа протоковой аденокарциномы поджелудочной железы выполнили иммуногистохимическое исследование биопсийного и послеоперационного материала 120 пациентов с патогистологически верифицированным диагнозом. Установили уровни экспрессии диагностических маркеров рака протокового генеза, а также особенности иммуногистохимического паттерна экспрессии цитокератинов и онкопротеинов в злокачественных структурах опухоли, в очагах PanIN, в реактивно измененных протоках и в нормальной ткани поджелудочной железы. Результаты свидетельствуют о целесообразности использования иммуно-гистохимической панели маркеров к цитокератинам 7, 17, 18, 19 и 20, онкопротеинам СЕА, СА 125, СА 19-9 и панкреатическому полипептиду для верификации и дифференциальной диагностики протоковой аденокарциномы поджелудочной железы (минимальная диагностическая панель включает СК7/19, СК20, СЕА и РР). Aim. To determine features of immunophenotype of pancreatic ductal adenocarcinoma. Methods and results. At the immunohistochemical research of biopsy and postoperative material of 120 patients with pancreatic ductal adenocarcinoma the expression levels of diagnostic markers of ductal-genesis cancer were made. Conclusion. There were shown features of immunohistochemical pattern of cytokeratins and oncoproteins expression in malignant structures of tumor, in PanIN foci, in reactive-changed ductules and in normal pancreatic tissue. Expediency of use of the immunohistochemical panel of markers to cytokeratins 7, 17, 18, 19 and 20, oncoproteins CEA, CA 125, CA 19-9 and pancreatic polypeptide for verifi cation and differential diagnostics of pancreatic ductal adenocarcinoma is shown, and also the minimum diagnostic panel which includes CK7/19, CK20, CEA and PP is certain.
Особенности иммунофенотипа протоковой аденокарциномы поджелудочной железы
Features of immunophenotype of pancreatic ductal adenocarcinoma
Keywords: рак підшлункової залози; імуногістохімія; рак поджелудочной железы; иммуногистохимия; Pancreatic Cancer; Immunohistochemistry