Диференційний вибір опитувальника з визначення контролю бронхіальної астми у дітей шкільного віку - Друмова, Н. С.; Питлик-Ященко, М. О.; Сажин, С. І.; Питлик-Ященко, М. А.; Сажин, С. И.; Drumova, N. S.; Pytlyk-Yaschenko, M.O.; Sazhin, S.I. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Проаналізували поширеність контрольованої, частково контрольованої та неконтрольованої бронхіальної астми у дітей шкільного віку з раннім і пізнім фенотипами захворювання. Встановили, що серед пацієнтів цієї вікової групи переважають діти із частковим контролем над симптомами бронхіальної астми. За результатами дослідження запропонували використання анкет різних типів залежно від рівня надання лікувально-діагностичної допомоги. Проанализировали распространенность контролированной, частично контролированной и неконтролированной бронхиальной астмы у детей школьного возраста с ранним и поздним фенотипами болезни. Установили, что среди пациентов этой возрастной группы преобладают дети с частичным контролем над симптомами бронхиальной астмы. По результатам исследования предложили использовать анкеты разных типов в зависимости от уровня оказания лечебно-диагностической помощи. In the paper has been analyzed the prevalence of well, partly and uncontrolled bronchial asthma in school-age children with early and late onset of the disease. It has been established that among this patients prevailing children with partly control under the symptoms of the bronchial asthma. According to the results of investigation has been proposed to use different type of questionnaires depend of the level where provide treatment and diagnostic care.
Дифференцированный выбор опросника для определения контроля бронхиальной астмы у детей школьного возраста
Differential choice of questionnaire on evaluation of control of bronchial asthma in children of school age
Keywords: бронхіальна астма; контроль; діти; опитувальник; бронхиальная астма; дети; опросник; bronchial asthma; control; children; questionnaire