Влияние сезонных, метеорологических и геофизических факторов на развитие острых сердечно-сосудистых событий - Доценко, С. Я.; Афанасьев, А. В.; Малашенко, К. К.; Евтушенко, В. А.; Кравченко, Т. В.; Токаренко, И. И.; Медведчук, Г. Я.; Шевченко, М. В.; Доценко, Сергій Якович; Афанасьєв, Анатолій Віталійович; Малашенко, К. К.; Євтушенко, Валентина Михайлівна; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
С целью изучения влияния сезонных, метеорологических и геофизических факторов на частоту острых сердечно-сосудистых событий (ОССС) в практике врача экстренной медицинской помощи проанализировали 11285 карт выездов врачей экстренной медицинской помощи за 2014 год. Выявлены сезонные колебания частоты острых сердечно-сосудистых событий с акрофазой в зимние месяцы и минифазой в летние месяцы (амплитуда колебаний показателя до 1,45 раза). Найдена тесная связь подобных колебаний с метеорологически неблагоприятными днями (ІІІ и ІV типы погоды), количество которых значимо больше в зимние, меньше – в летние месяцы. Максимальная частота острых сердечно-сосудистых событий увеличивалась более чем 4-кратно при наслоении метеорологически неблагоприятных дней с негативным влиянием геофизических факторов (магнитные бури и лунные фазы). З метою вивчення впливу сезонних, метеорологічних і геофізичних факторів на частоту гострих серцево-судинних подій у практиці лікаря екстреної медичної допомоги дослідили вплив цих чинників згідно з даними аналізу 11285 карт виїздів лікарів екстреної медичної допомоги у 2014 р. Виявили сезонні коливання частоти гострих серцево-судинних подій з акрофазою в зимові та мініфазою в літні місяці, з амплітудою коливань показника до 1,45 раза. Знайдено тісний зв’язок подібних коливань із метеорологічними несприятливими днями (ІІІ і ІV типи погоди), кількість яких значно більша в зимові місяці, а найменша – в літні місяці. Максимальна частота гострих серцево-судинних подій збільшувалась 4-разово при нашаруванні метеорологічно несприятливих днів із негативним впливом геофізичних факторів (магнітні бурі та місячні фази). The aim of research was to explore the infl uence of seasonal, meteorological and geophysical factors on acute cardiovascular events in the practice of emergency. Methods and results. 11285 cards of emergency visits were analyzed in 2014. The seasonal fl uctuations in the frequency of acute cardiovascular events had acrophase in winter months and a mini-phase in summer months (amplitude oscillation was 1.45 times). A close relationship between such fl uctuations and meteorologically unfavorable days (III and IV types of weather) was found. Such days number was signifi cantly higher in winter months and less during summer months The maximum frequency of acute cardiovascular events increased more than 4-fold when meteorologically unfavorable days and negative infl uence of geophysical factors (magnetic storms and lunar phase) were detected. Conclusion. Infl uence of seasonal, meteorological and geophysical factors on the acute cardiovascular events needs to be taken into account in the preventive and treatment schemes.
Вплив сезонних, метеорологічних і геофізичних чинників на розвиток гострих серцево-судинних подій
Seasonal, meteorological and geophysical factors infl uence on acute cardiovascular events
Keywords: сердечно-сосудистые болезни; неотложные состояния; метеорологические факторы; серцево-судинні хвороби; невідкладні стани; метеорологічні фактори; Cardiovascular Diseases; Emergencies; Meteorological Factors