Модели психопатогенеза аффективных нарушений у пациентов, страдающих аддиктивной патологией - Григорян, А. З.; Григорян, Артур Зоренович; Grygorian, A. Z. (My University, 2015)
З метою формування моделей психопатоґенеза афективних порушень у структурі адиктивної патології було обстежено 100 пацієнтів КУ «Запорізький обласний наркологічний диспансер» ЗОР, які страждають на афективні розлади, в структурі полінаркоманії. При використанні клініко-психопатологічного методу була сформована інтегративна систематика етіопатогенетичних механізмів формування афективних порушень у структурі адиктивної патології, куди увійшли такі механізми: патоафективний, соматогенноорганічний, патоперсонологічний, соціогенний, абстинентний, інтоксикаційний, емоційно-депріваційний. Описано типові структурно-динамічні варіанти депресивних і маніоформних синдромів, а також сформовано моделі психопатоґенеза для кожного описаного механізму. In order to form a psychopathogenetic models of aff ective disorders in the structure of addictive pathology 100 patients “Zaporizhzhia Regional Narcologic Dispensary” suff ering from aff ective disorders in the structure of, were examined. Using clinically-psychopathological method integrative systematic of etiopathogenetic mechanisms of aff ective disorders formation in the structure of addictive pathology, was developed. This mechanisms includes: pathoaff ective, somatogenically- organic, patopersonologic, sociogenic, abstinent, intoxicative, emotional and of deprivation. Typical structural and dynamic versions of depressive and manioform syndromes was described, and formed psychopathogenetic models for each of the described mechanisms was developed.
Моделі псіхопатоґенеза афективних порушень у пацієнтів, що страждають на адиктивну патологію
Psychopathogenetic models of affective disorders in patients suff ering from addictive pathology
Keywords: полінаркоманія; модель психопатоґенеза; афективні порушення; депресія; маніоформний синдром; polydrug use; psychopathogenetic model; affective disorders; depression; manioform syndrome