Мова як фактор формування самоідентичності народу - Жадько, Віталій Андрійович (ЛНМУ ім. Данила Галицького, 2020)
У статті обґрунтовується визначальна роль рідної мови для формування самоіден- тичності людини й народу. На цій основі здійснюється порівняння суб’єктних іменників в українській і російській мовах, доводиться їх суттєва відмінність в напрямку соціо- культурних та світоглядних орієнтацій, робиться висновок про те, що це різні народи.The article substantiates the decisive role of the native language for the formation of self-identity of man and people. On this basis, the comparison of subjective nouns in the Ukrainian and Russian languages, their signifi cant difference in the direction of socio-cultural and ideological orientations, the conclusion that they are different peoples.
Keywords: народ; мова; ідентичність; світогляд; people; language; identity; worldview