Мікробіологічна характеристика емпієми плеври - Перцов, Володимир Іванович; Тєлушко, Ярослав Володимирович; Савченко, Сергій Ігорович; Pertsov, V. I.; Telushko, Ya. V.; Savchenko, S. I. (My University, 2017)
Мета: вивчити мікробіологічний спектр збудників емпієми плеври. Матеріали та методи. Досліджено 78 випадків емпієми плеври y період з 2011 по 2014 роки. Критерії включення: емпієма плеври 1 або 2 стадії, наявність мікробіологічного дослідження плеврального ексудату. Критерії виключення: специфічне ураження плеври або легень, плевро-органні нориці, відсутність результатів мікробіологічного дослідження плеврального ексудату. Переважну більшість хворих склали чоловіки – 67 (86%) середнього віку (50 (40– 60) років). Результати та обговорення. Позитивний результат бактеріологічного дослідження плеврального ексудату відмічений в 40 випадках (51%). Виділено 49 ізолятів. Мікробні асоціації – в 9 (22%) випадках, монокультури – в 31 (78%). Бактерії роду Pseudomonas ідентифіковано в 21 (43%) ізоляти, Acinetobacter – 8 (16%), Staphylococcus – 7 (14%), Enterococcus – 5 (10%). Стійкі більш ніж до 11 (73%) антибактеріальних препаратів були 18 (37%) мікроорганізмів. Висновки. Стандартне мікробіологічне дослідження виявляє збудника тільки в 50% випадків. Для поліпшення доцільне використання полімеразної ланцюгової реакції. Емпієма плеври в 37% випадків викликана мультирезистентними штамами, які стійкі до 73% антибактеріальних препаратів. Objective: To study microflora of pleural empyema. Materials and methods. 78 cases of empyema were investigated in the period from 2011 to 2014. Inclusion criteria: empyema 1 or 2 stages, the presence of microbiological examination of pleural exudate. Exclusion criteria: specific lesion of the pleura or lung, pleura-organ fistula, the lack of results of microbiological studies of pleural exudate. The most of patients were – 67 (86%). The mean age 50 (40–60) years. Results and discussion. Positive bacteriological examination of pleural exudate was observed in 40 cases (51%). 49 isolates were allocated. Microbial Association – 9 (22%) cases, monoculture – 31 (78%). Bacteria of the genus Pseudomonas identified in 21 (43%) isolate, Acinetobacter – 8 (16%), Staphylococcus – 7 (14%), Enterococcus – 5 (10%). Resistant to more than 11 (73%) of antibiotics were 18 (37%) of the microorganisms. Conclusions. Standard microbiological examination reveals the pathogen only 50% of cases. To improve the expedient use of the polymerase chain reaction. Empyema in 37% of cases is caused by multiresistant strains that are resistant to 73% of antibacterial drugs.
Microbiogical characteristics of pleural empyema
Keywords: емпієма плеври; мікрофлора; антибіотикорезистентність; empyema; microflora; antibiotic resistance