Вплив факоемульсифікації катаракти на гідро- та гемодинаміку ока при міопії високого ступеня - Завгородня, Наталія Григорівна; Михайленко, Надія Вікторівна; Безуглий, Максим Борисович; Поплавська, Ірина Олександрівна; Zavgorodnia, N. G.; Mykhailenko, N. V.; Bezugly, M. B.; Poplavska, I. O. (My University, 2021)
Міопія високого ступеня є поширеним захворюванням у всьому світі. Очі з високим ступенем міопії мають тенденцію до розвитку катаракти раніше, ніж еметропічні, або гіперметропічні очі. Паралельно з формуванням міопії та катаракти відбуваються зміни гемо- та гідродинамічних показників ока, ці процеси взаємно посилюють один одного. Вплив ФЕК+ІОЛ на внутрішньоочний тиск та гідродинаміку ока можна вважати достатньо вивченим, а от зміни гемодинамічних показників залишаються до кінця не з’ясованими, особливо на очах з високою міопією. В роботі прийняли участь 58 пацієнтів (96 очей) з міопією високого ступеня і катарактою у віці від 29 до 78 років (середній вік 55,9±1,8). Всім пацієнтам було проведено стандартне офтальмологічне обстеження (авторефрактометрія, візометрія, периметрія, тест Амслера, фосфен-тест, тонометрія, біомікроскопія, пряма офтальмоскопія). Додаткові методи включали в себе тонографію за Нестеровим (визначали істиний внутрішньоочний тиск (Ро), коефіцієнт легкості відтоку (С), швидкість продукції внутрішньоочної рідини (F) та коєфіцієнта Бекера (КБ)) та ультразвукова доплерографія судин ока (очна артерія (ОА), центральна артерія сітківки (ЦАС) та задні короткі ціліарні артерії(ЗКЦА)) на багатофункціональному ультразвуковому приладі SonoAce-8000 Ex (Madison, Південна Корея). Визначали такі гемодинамічні показники як: пікова швидкість викиду Vps (sm/s), середню швидкість викиду Vmed (sm/s) та зміни індексу резистентності (Ri) судин. Через 6 місяців після ФЕК+ІОЛ відмічено зниження істиного внутрішньоочного тиску на 2,58 мм.рт. ст. на тлі підвищення коефіцієнту легкості відтоку на 0,11 мм3/хв. на 1 мм.рт.ст. та підвищення швидкості продукції внутрішньоочної рідини на 0,13 мм3/хв. Відмічено також зниження коєфіцієнта Бекера на 30,82 одиниці, що свідчить про покращення трофічних процесів в оці. Гемодинамічні показники теж змінилися: пікова швидкість викиду за цей період підвищилася на 3,36 см/сек по очній артерії, на 3,21 см/сек по центральній артерії сітківки та на 2,25 см/сек по заднім коротким циліарним артеріям. Середня швидкість викиду у очній артерії після операції підвищилась на 3,1 см/сек., в центральній артерії сітківки – на 2,01 см/сек., в задніх коротких ціліарних артеріях - на 2,98 см/сек. Після 6 місяців з дня операції Ri зменшився на 0,14 по очній артерії (з 0,48±0,006 до 0,34±0,006), на 0,14 по центральнії артерії сітківки (з 0,47±0,007 до 0,33±0,007) і на 0,13 по заднім коротким циліарним артеріям (з 0,47±0,006 до 0,34±0,006). High myopia is a common disorder worldwide. Highly myopic eyes tend to develop cataracts earlier than emmetropic or hypermetropic eyes. In parallel with myopia and cataract formation, there are changes in ocular hemo- and hydrodynamic parameters, and these processes mutually reinforce each other. Effect of phacoemulsification with intraocular lens (IOL) implantation on intraocular pressure and eye hydrodynamics may be considered as sufficiently studied, however, changes of hemodynamic parameters remain unclear, especially in eyes with high myopia. This study included 58 patients (96 eyes) with high myopia and cataract aged 29-78 years (mean age 55.9±1.8). All patients had standard ophthalmologic examination (autorefractometry, visometry, perimetry, Amsler test, phosphene test, tonometry, biomicroscopy, direct ophthalmoscopy). Additional methods included Nesterov’s tonography (to evaluate true intraocular pressure (Ро), coefficient of outflow facility (C), rate of aqueous humor production (F) and Bekker coefficient (BC)) and doppler ultrasonography of ocular vessels (ophthalmic artery (OA), central retinal artery (CRA) and short posterior ciliary arteries (sPCA)) performed on a multifunctional ultrasound machine SonoAce-8000 Ex (Madison, South Korea). The following hemodynamic parameters were evaluated: peak systolic velocity Vps (sm/s), mean systolic velocity Vmed (sm/s) and variation in resistivity index (RI) of blood vessels. 6 months after phacoemulsification+IOL there was decrease of true intraocular pressure by 2.58 mmHg associated with elevated coefficient of outflow facility by 0.11 mm3/min per 1 mmHg and elevated rate of aqueous humor production by 0.13 mm3/min. The decrease was also observed in Bekker coefficient by 30.82 points indicating better trophic processes of the eye. The hemodynamic parameters changed too: during this period peak systolic velocity increased by 3.36 cm/sec in the ophthalmic artery, by 3.21 cm/sec in the central retinal artery, and by 2.25 cm/sec in short posterior ciliary arteries. After the surgery mean systolic velocity of the ophthalmic artery increased by 3.1 cm/sec, central retinal artery – by 2.01 cm/sec, short posterior ciliary arteries – by 2.98 cm/sec. 6 months after the surgery Ri decreased by 0.14 in the ophthalmic artery (0.48 ± 0,006 vs 0.34±0.006), by 0.14 in the central retinal artery (0.47 ± 0.007 vs 0.33±0.007) and by 0.13 in short posterior ciliary arteries (0.47±0.006 vs 0.34±0.006).
Effects of phacoemulsification cataract surgery on hydro- and hemodynamics in highly myopic eyes
Keywords: катаракта; міопія високого ступеня; гемодинаміка ока; гідродинаміка ока; hydrodynamics of the eye; сataract; hemodynamics of the eye; high myopia