Стигматизація психічно хворих: соціально-філософські та деонтологічні контексти проблеми - Алексюк, Д. В. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Вираз "психічно хворий" у кожного з нас викликає певні уявлення та асоціації. Дізнавшись, що у людини є психіатричний діагноз, ми мимоволі починаємо знаходити в ній риси, які, як нам здається, властиві всім психічно хворим, вони формують певну стигму в психіатрії. Слово «стигма» (stigma) з часів середньовіччя стало використовуватися як «мітка», «клеймо ганьби», а в медицині – як ознака хвороби. Про психіатричну стигму говорять в тих випадках, коли хочуть підкреслити наслідки неадекватних уявлень і упереджень в суспільній свідомості. Вона виражається у різноманітних формах дискримінаційних відносин суспільства до самих хворих, членів їх сімей, а також до психіатричної служби в цілому. Стигма психічних розладів залишається найбільш стійкою перешкодою на шляху до поліпшення якості життя цих людей. Значну роль в її поширенні та закріпленні відіграють засоби масової інформації, що створюють яскраві, часом лякаючі картини психіатричних буднів. Публікації, що відображають гуманізм медиків, поодинокі.