Результаты хирургического лечения облитерирующего атеросклероза аорты и подвздошных артерий нижних конечностей - Губка, В. А.; Губка, Віктор Олександрович (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Проаналізовано безпосередні результати хірургічного лікування 210 хворих з атеросклеротичним ураженням аорто-клубового сегмента й артерій нижніх кінцівок. У більшості 163 (77,61%) досліджуваних хворих крім основного захворювання діагностовано супутню патологію. Залежно від виконаних операцій хворі розподілені на групи. У групі хворих після виконання аорто-стегнового шунтування отримані добрі результати у 62 (65,26%) хворих. Задовільні результати відзначено у 28 (29,47%), незадовільні – у 5 (5,27%). Проанализированы непосредственные результаты хирургического лечения 210 больных с атеросклеротическим поражением аортоподвздошного сегмента и артерий нижних конечностей. В большинстве 163 (77,61%) исследуемых больных помимо основного заболевания диагностирована сопутствующая патология. В зависимости от выполненных операций больные распределены по группам. В группе больных после выполнения аорто-бедренного шунтирования получены хорошие результаты у 62 (65,26%) больных. Удовлетворительные результаты отмечены у 28 (29,47%), неудовлетворительные – у 5 (5,27%). The article analyzes immediate results of surgical treatment in 210 patients with atherosclerotic lesions of aortho-iliac segment and lower limb arteries. Most 163 (77.61%) patients included in research had comorbidities.Patients were divided into groups depending on type of surgical treatment. Good results were achieved in 62 (65.26%) patients with aorto-femoral bypass surgery. Satisfactory results were observed in 28 (29.47%) and unsatisfactory in 5 patients (5.27%).
Keywords: аорта; атеросклероз; хірургічне лікування; результати; хирургическое лечение; результаты; aorta; atherosclerosis; surgical treatment and results