Особливості емоційного вигорання у працівників фармацевтичної сфери під час пандемії - Єренко, Олена Костянтинівна; Смойловська, Галина Павлівна (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Трудова діяльність визначає весь наш уклад життя, займаючи більшу частину часу, відображаючи і формуючи систему суб'єктивних цінностей людини, створюючи «соціальний фон», його найближчі та найвіддаленіші перспективи. Багато професіоналів помічали, що відчуття задоволення від улюбленої роботи, спілкування з колегами поступово зникають; результати своєї праці не приносять задоволення; перспективи професійного зростання стираються; псуються взаємовідносини між керівництвом та підлеглими; виникають проблеми в спілкуванні з рідними і близькими. Взаємозв'язок людини з професією під час пандемії вивчався крізь призму адаптації особистості до діяльності, її задоволеності процесом праці, професійної придатності тощо. Таким чином, будь-яка професія впливає на виконавця позитивним або негативним чином, відбиваючись на характері, психоемоційному статусі, поведінкових та інших реакціях, динаміка яких, в свою чергу, визначає якість виконуваних ним професійних дій. Як відомо, фармацевти є одними з найбільш доступних медичних працівників для пацієнтів. У зв’язку з цим, роль аптек у кризових умовах, таких як поточна пандемія COVID-19, має вирішальне значення. Адже аптечні заклади часто є першим і останнім пунктом контакту системи охорони здоров’я з пацієнтами, яким необхідна актуальна та перевірена інформація, а також надійні рекомендації фахівців. У даному контексті фармацевти вже підтвердили високу значимість своєї діяльності. За останні 4 десятиліття роль фармацевта перейшла від постачальника лікарських засобів до постачальника послуг та інформації і, нарешті, до активного учасника в процесі лікування пацієнтів. Поточна пандемія COVID-19 є додатковим фактором розвитку цієї тенденції. Work determines our entire way of life, occupying most of the time, reflecting and forming the system of subjective human values, creating a "social background", its immediate and most distant prospects. Many professionals have noticed that the feeling of satisfaction with a favorite job, communication with colleagues are gradually disappearing; the results of their work are not satisfying; prospects for professional growth are fading; the relationship between management and subordinates deteriorates; there are problems in communicating with family and friends. The relationship of man with the profession during the pandemic was studied through the prism of adaptation of the individual to the activity, his satisfaction with the work process, professional suitability, etc. Thus, any profession affects the performer in a positive or negative way, affecting the character, psycho-emotional status, behavioral and other reactions, the dynamics of which, in turn, determines the quality of his professional actions. Pharmacists are known to be among the most affordable healthcare professionals for patients. Therefore, the role of pharmacies in crisis situations, such as the current COVID-19 pandemic, is crucial. After all, pharmacies are often the first and last point of contact of the health care system with patients who need up-to-date and verified information, as well as reliable recommendations from specialists. In this context, pharmacists have already confirmed the high importance of their activities. Over the last 4 decades, the role of the pharmacist has shifted from the provider of medicines to the provider of services and information and, finally, to an active participant in the process of treating patients. The current COVID-19 pandemic is an additional factor in his trend.
Keywords: пандемія; емоційне вигорання; психологічний захист; кореляція; профілактика; pandemic; emotional burnout; psychological protection; correlation; prevention