Спектрофотометричне визначення димедролу в таблетках - Загородній, Святослав Леонідович; Васюк, Світлана Олександрівна; Загородний, С. Л.; Васюк, С. А.; Zagorodniy, S. L.; Vasyuk, S. O. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Розроблено нову спектрофотометричну методику кількісного визначення димедролу за реакцією його взаємодії з бромтимоловим синім у середовищі ацетону і вимірюванням абсорбції продукту реакції у видимій області спектра при довжині хвилі 400 нм. Запропоновану методику застосовано для кількісного визначення димедролу у двох лікарських формах (таблетках, вироблених різними українськими фармацевтичними підприємствами). Визначено основні валідаційні характеристики за Державною фармакопеєю України. За отриманими експериментальними даними, методика може бути коректно відтворена та придатна для використання в лабораторіях Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, а також ВТК хіміко-фармацевтичних підприємств і криміналістичних лабораторіях. Разработана новая спектрофотометрическая методика количественного определения димедрола по реакции его взаимодействия с бромтимоловым синим в среде ацетона и измерении абсорбции продукта реакции в видимой области спектра при длине волны 400 нм. Предложенная методика применена для количественного определения димедрола в двух лекарственных формах (таблетках, производимых различными украинскими фармацевтическими предприятиями). Определены основные валидационные характеристики по Государственной фармакопее Украины. Согласно полученным экспериментальным данным, методика может быть корректно воспроизведена и пригодна для использования в лабораториях Государственной инспекции по контролю качества лекарственных средств, а также ОТК химико-фармацевтических предприятий и криминалистических лабораториях. A new spectrophotometric method of quantitative determination of dimedrol based on its interaction with bromthymol blue in acetone solution and measuring the absorption of the reaction product in the visible spectrum at a wavelength of 400 nm. The method was used for quantitation of dimedrol in two dosage forms - tablets produced by various Ukrainian pharmaceutical companies. The basic characteristics validated by the State Pharmacopoeia of Ukraine. According to the obtained experimental data, the technique can be correctly reproduced and is suitable for use in pharmaceutical and forensic analytical laboratories.
Спектрофотометрическое определение димедрола в таблетках
Spectrophotometric determination of diphenhydramine in tablets
Keywords: спектрофотометрія; димедрол; бромтимоловий синій; кількісне визначення; спектрофотометрия; бромтимоловий синий; количественное определение; pectrophotometry; diphenhydramine; bromothymol blue; quantiﬁcation