Маркер оксидативного стресу – нітротирозин – в діагностиці та прогнозуванні перебігу генералізованого пародонтиту - Лукаш, Анна Юріївна; Павлов, Сергій Васильович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Актуальність. Проблема діагностики та лікування генералізованого пародонтиту пов’язана зі значною розповсюдженістю захворювання, яке за даними ВООЗ є шостим за поширеністю серед світового населення. Не дивлячись на численні дослідження цього напрямку, залишаються недостатньо вивченими питання щодо патогенетичних механізмів переходу запального процесу з ясен до деструктивних явищ в альвеолярній кістці, які є необхідними з позицій розробки заходів ранньої діагностики та превентивного лікування. В цьому плані пригортають до себе увагу процеси оксидативного стресу, які є універсальними та пов’язані з порушенням гомеостазу та окисно-відновлювальними процесами. Мета дослідження: вивчити зв'язок між вмістом маркеру оксидативного стресу нітротирозином в ротовій рідині та станом тканин пародонта.
Keywords: тези доповідей