Добове навантаження підвищеним артеріальним тиском та деформаційні властивості міокарду лiвого передсердя у жiнок в стані менопаузи - Колесник, Михайло Юрійович; Соколова, Марина Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Мета дослідження – оцінити взаємозв'язок середньодобового артеріального тиску (АТ) та особливостей деформації лівого передсердя (ЛП) у жінок-гіпертоніків в стані менопаузи. Матеріал та методи. У дослідження було залучено 90 жінок з гіпертонічною хворобою в стані менопаузи, середній вік яких становив 57,1±4,06 років. В залежності від значення середньодобового АТ було виділено дві групи: в І групу увійшли 50 жінок з нормальними цифрами (АТ˂130/80 мм рт.ст.), ІІ групу склали 40 жінок з підвищеними цифрами середньодобового АТ. Групи були співставними між собою за віком, тривалістю менопаузи та гіпертонічної хвороби. Всім пацієнткам було проведено загальноклінічне обстеження, добове моніторування артеріального тиску за допомогою апарату АРВМ-04 («Meditech», Угорщина), трансторакальну та спекл-трекінг ехокардіографію на ультразвуковому діагностичному приладі «VividE9 XDClear». Результати дослідження. За результатами дослідження виявлено достовірне зниження параметрів деформації лівого передсердя у двохкамерній позиції у фазу наповнення (сегменти basInf, midInf, apInf) та у фазу скорочення (сегменти apInf, apAnt), а також середнього стрейну у фазу наповнення (р˂0,05) у пацієнтів ІІ групи. У чотирьохкамерній позиції достовірно нижчими у групі з підвищеним АТ виявилися показники стрейну ЛП у фазу наповнення у сегментах basSept, midSept, apSept (p<0,05) та тотального стрейну ЛП у цих же сегментах (p<0,05).
Keywords: тези доповідей