Особливості становлення лактації у жінок з пієлонефритом - Нерянов, Кирило Юрійович; Neryanov, K.Y. (My University, 2003)
Вивчено перебіг вагітності та її результатів у 138-ми вагітних, а також стан їх новонароджених. Проведено комплексне дослідження лактаційної функції на 3-ю та 5-ту добу післяродового періоду, визначено фетоплацентарний комплекс у третьому триместрі вагітності з використанням клінічних, ехографічних, гістологічних і радіоімунних методів дослідження, наведено практичні рекомендації щодо ведення вагітних з пієлонефритом. Доведено, що розвиток фетоплацентарної недостатності у жінок з різними формами пієлонефриту призводить до підвищеного вироблення гормонів у ФПК, внаслідок чого відбувається дезорганізація процесів лактації. Встановлено позитивний вплив санаторного оздоровлення на перебіг вагітності, пологів, стан ФПК у вагітних з різними формами пієлонефриту та відповідне зниження перинатального ризику, що дозволяє рекомендувати його у комплексі лікувально-профілактичних заходів у даної категорії.
Keywords: лактація; фетоплацентарний комплекс; фетоплацентарна недостатність; пієлонефрит; lactation; fetoplacental complex; fetoplacental insufficiency; pyelonephritis