Синтез похідних 1,2,4-тріазолу на основі гетероциклізації дикарбонових кислот. Будова та біологічна дія - Усенко, Д. Л.; Каплаушенко, Андрій Григорович; Самелюк, Юрій Геннадійович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Хімія нових гетероциклічних сполук є одним з найперспективніших напрямів розвитку суспільства. На основі нових синтезованих речовин з кожним днем зростає кількість альтернативних джерел енергії, продуктів аграрної промисловості, полімерних матеріалів тощо. Та незважаючи на велику кількість нових відкриттів сьогодення, одним з найважливіших залишається питання створення нових високоефективних та малотоксичних лікарських засобів. За основну мету даного дослідження був поставлений цілеспрямований пошук нових малотоксичних та високоефективних сполук з потенційною антиоксидантною активністю серед похідних 1,2,4-тріазол-3-тіону, що синтезовані на основі дикарбонових кислот, а також встановлення закономірностей зв’язку між хімічною будовою синтезованих сполук, здатністю їх до адсорбції, біологічною дією та гострою токсичністю.
Keywords: тези доповідей