Себорейний кератоз та нові методики топічного лікування дерматозу - Макуріна, Галина Іванівна; Чернеда, Лілія Олексіївна (ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України», 2019)
Себорейний кератоз (СК) є найбільш розповсюдженим епітеліальним новоутворенням шкіри. За статистичними даними 80- 100% осіб старше 50 років мають себорейні кератоми. Але з’являються поодинокі дослідження, що вказують на можливість виникнення кератом вже в тридцятирічному віці. Таким чином, відбувається зміна вікової категорії осіб уражених даним дерматозом. Окрім цього, актуальність дослідження СК визначається вірогідністю трансформації даних уражень шкіри у злоякісні новоутворення, такі як меланома або плоскоклітинна карцинома. Метою даної роботи є визначення існуючих етіопатогенетичних механізмів виникнення себорейних кератом та тактика застосування сучасних топічних засобів терапії.
Keywords: тези доповідей