Повторные операции после бедренно-подколенного шунтирования синтетическим протезом - Губка, В. А.; Губка, Віктор Олександрович (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Проаналізовано результати стегново-підколінного аллошунтування у 47 хворих, серед них у 29 пацієнтів – шунтування проведено синтетичним протезом. Ішемія III ст. була у 37 пацієнтів, IV – у 17 хворих (за R. Fontein, 1954), у 3 обстежених – гостра ішемія на фоні атеротромбозу. Хворі перебували під спостереженням 3 роки. У 18 пацієнтів виконано 20 повторних операцій з приводу тромбозів, аневризм і нагноєнь протезів. У 75,9% хворих через 3 роки кінцівку збережена. Проанализированы результаты бедренно-подколенных аллошунтирований у 47 больных, из них у 29 больных – шунтирование проведено синтетическим протезом. Ишемия III ст. была у 37 пациентов, IV – у 17 больных (по R.Fontein, 1954), у 3 – острая ишемия на фоне атеротромбоза. Больные находились под наблюдением 3 года. У 18 пациентов выполнено 20 повторных операций по поводу тромбозов, аневризм и нагноений протезов. У 75,9% больных через 3 года конечность сохранена. Results of femoral popliteal bypassing were analyzed in 47 cases, 29 patients undergone allografting with synthetic vascular prosthesis. The 3rd degree of lower limb ischemia (by R.Fontein, 1954) had 37 patients, the 4th – 17 patients. In 3 cases bypass was made due to arterial thrombosis. Patients have been observed for three years after surgery. 20 reoperations were made in 18 patients because of thrombosis, aneurysm or prosthesis suppuration. Positive results with lower limb survival were achieved in 75,9% cases.
Keywords: облітеруючий атеросклероз; аллошунтування; повторні операції; облитерирующий атеросклероз; аллошунтирование; повторные операции; atherosclerosis; synthetic vascular prosthesis; reoperation