Плейотропні ефекти статинів при лікуванні хворих на гострий Q-інфаркт міокарда після тромболітичної терапії - Кисельов, Сергій Михайлович; Киселев, С. М.; Kyseliov, S. M. (НМАПО імені П. Л. Шупика, 2014)
Вступ. Серцево-судинна патологія залишається основною проблемою сучасної кардіології в усьому світі і зокрема в Україні, де поширеність та смертність від ІХС є одними з найвищих в Європі. Ціль. Вивчити плейотропний вплив різних доз статинів на коагуляційні і агрегаційні ланки гемостазу, внутрішньосерцеву гемодинаміку та частоту виникнення ускладнень у хворих на гострий Q-інфаркт міокарда лівого шлуночка після тромболітичної терапії. Матеріали і методи. У дослідженні брали участь 67 пацієнтів (43 чоловіка та 24 жінки). Усі хворі отримали системний тромболізис та базисну терапію. Залежно від дози статинів, що входили до складу базисної терапії, хворих поділили на групи: перша – низькодозовий, друга – середньодозовий, третя – високодозовий режим дозування. Всім пацієнтам проведено клініко-лабораторне обстеження, ЕКГ та ЕхоКГ на п’яту добу. Вступление. Сердечнососудистая патология остается основной проблемой современной кардиологии во всем мире и, в частности в Украине, где распространенность и смертность от ИБС являются одними из наиболее высоких в Европе. Цель. Изучить плейотропное влияние различных доз статинов на коагуляционные и агрегационные звенья гемостаза, внутрисердечную гемодинамику и частоту развития осложнений у больных острым Q-инфарктом миокарда левого желудочка послетромболитической терапии. Материалы и методы. В исследовании принимали участие 67 пациентов (43 мужчины и 24 женщины). Всем больные получали системный тромболизиси базисную терапию. В зависимости от дозы статинов, которые входили в состав базисной терапии, пациентов разделили на группы: первая – низкодозовый, вторая–среднедозовый, третья – высокодозовый режим лечения. Всем пациентам было проведено клинико-лабораторное обследование, ЭКГ и ЭхоКГ на пятые сутки. Introduction. Cardiovascular disease remains a major problem in modern cardiology throughout the world and, in particular, in Ukraine, where the prevalence and mortality from ischemic heart disease (IHD) are among the highest in Europe. Aim. To study the pleiotropic effect of different doses of statins to aggregation and coagulation properties of hemostasis, intracardiac hemodynamics and incidence of complications in patients with acute Q-wave myocardial infarction after thrombolytic therapy. Materials and methods. The study involved 67 patients (43 men and 24 women). All the patients received systemic thrombolysis and basic therapy. Depending on the dose of statins, which were part of the basic treatment, the patients were divided into groups. The first group was received low-dose treatment regimen, the second group –medium-dose treatment regimen, the third group - highdose treatment regimen. All the patients were performed clinical and laboratory examination by ECG and echoCG on the fifth day.
Плейотропные эффекты статинов при лечении больных острым q-инфарктом миокарда после тромболитической терапии
Pleiotropic effects of statins in treatment of patients with acute q-wave myocardial infarction afterthrombolytic therapy
Keywords: Q-інфаркт міокарда; плейотропний ефект статинів; тромболітична терапія; Q-инфаркт миокарда; плейотропный эффект статинов; тромболитическая терапия; Q-wave myocardial infarction; pleiotropic effect of statins; thrombolytic therapy