Особливості імунологічного статусу хворих на ко-інфекцію туберкульоз/ВІЛ - Ясінський, Роман Миколайович; Макарович, А. Г.; Арендарук, М. А.; Макарова, О. Г.; Ясинский, Р. Н.; Макарович, А. Г.; Арендарук, М. А.; Макарова, Е. Г.; Yasinskiy, R. M.; Makarovich, A. G.; Arendaruk, M. A.; Makarova, O. G. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Імунологічний статус хворих на ко-інфекцію туберкульоз/ВІЛ зумовлює перебіг захворювання та визначає результат лікування. З метою вивчення імунологічного статусу у 85 хворих на вперше діагностований (ВДТБ/ВІЛ) і рецидиви туберкульозу легень (РТБ/ВІЛ) при ко-інфекції методом проточної цитофлюорометрії визначався рівень CD4+- лімфоцитів в 1 мкл крові. Встановили, що у більшої частини хворих (57,4%) на ВДТБ/ВІЛ наявність ВІЛ-позитивного статусу та активного туберкульозу діагностовані одночасно, а з-поміж хворих із ВІЛ-інфекцією до виявлення туберкульозу антиретровірусну терапію (АРТ) раніше отримували лише 11,1% пацієнтів. У 39,1% хворих на ВДТБ/ВІЛ тривалість періоду від офіційної реєстрації позитивного ВІЛ-статусу становила до 1 року. У 62,9% випадків рівень CD4+-лімфоцитів становив менше ніж 200 кл/мкл, а у 38,9% випадків – менше ніж 50 кл/мкл. Це свідчить про низький рівень активного виявлення ВІЛ-інфікування серед населення та несвоєчасно розпочате його лікування. Кількість хворих на РТБ/ВІЛ у стадії виразної імуносупресії була меншою (51,6%, із них лише у 19,3% кількість CD4+-лімфоцитів становила менше ніж 50 кл/мкл). Це можливо пояснити значно вищими відсотками виявлення ВІЛ-позитивного статусу до встановлення діагнозу «рецидив туберкульозу» (у 70,9%, а 86,4% паці .нтів хворіли на ВІЛ понад один рік) і частішим своєчасним застосуванням АРТ, котру отримували в анамнезі 31,5% пацієнтів. У хворих на ко-інфекцію при зменшенні кількості CD4+-лімфоцитів статистично значущо збільшувалася частота таких клінічних форм, як інфільтративна та дисемінована. Иммунологический статус больных с ко-инфекцией туберкулёз/ВИЧ обусловливает течение заболевания и определяет результат лечения. С целью изучения иммунологического статуса у 85 больных с впервые диагностированным (ВДТБ/ВИЧ) и рецидивами (РТБ/ВИЧ) туберкулёза лёгких при ко-инфекции методом проточной цитофлюорометрии определялся уровень CD4+- лимфоцитов в 1 мкл крови. Определили, что у большинства больных (57,4%) с ВДТБ/ВИЧ наличие ВИЧ-положительного статуса и активного туберкулёза были выявлены одновременно, а из числа больных с ВИЧ-инфекцией до установления диагноза «туберкулёз» антиретровирусную терапию раньше получали лишь 11,1% пациентов. У 39,1% больных ВДТБ/ВИЧ длительность периода от официальной регистрации положительного ВИЧ-статуса составила до 1 года. В 62,9% случаев уровень CD4+- лимфоцитов составил менее 200 кл/мкл, а в 38,9% – менее 50 кл/мкл. Это свидетельствовало о низком уровне активного выявления ВИЧ-инфицирования среди населения и несвоевременно начатом его лечении. Количество больных с РТБ/ВИЧ на стадии глубокой иммуносупрессии было меньшим (51,6%, из них лишь у 19,3% количество CD4+-лимфоцитов составляло менее 50 кл/мкл). Это возможно объяснить значительно большим процентом выявления ВИЧ-положительного статуса до установления диагноза «рецидив туберкулёза» (у 70,9%, а 86,4% пациентов болели ВИЧ более 1 года) и более частым своевременным назначением антиретровирусной терапии, которую получали в анамнезе 31,5% больных. У больных с ко-инфекцией при уменьшении количества CD4+- лимфоцитов статистически существенно возрастала частота таких клинических форм, как инфильтративная и диссеминированая. Aim. Immunological status of the Tuberculosis/HIV co-infected patients determines course of the disease and treatment results. Method and results. Immune status in 85 patients with newly diagnosed and recurrent pulmonary tuberculosis at co-infection was studied. CD4+- lymphocytes level in 1 mсL of blood was determined with flow cytofluorimetry method. It was found that in the most part of patients (57.4%) with newly diagnosed tuberculosis HIV and TB were diagnosed at the same time and only 11.1% of patients received antiretroviral therapy before TB diagnostics. In 39.1% of cases with newly diagnosed tuberculosis at HIV length of the period of HIV-positive status official registration was up to 1 year. CD4+-lymphocytes level was less than 200 cells/mcl in 62.9% of cases, and less than 50 cells/mcL – in 38.9%. This indicated a low level of active HIV detection among population and late start of the treatment. The number of patients with tuberculosis relapses at HIV in the deep immunosuppression stage was less (51.6%, only in 19.3% of whom CD4+-lymphocytes quantity was less than 50 cells/mcL) than that one at newly diagnosed tuberculosis at HIV. It can be explained by much greater percentage of HIV-positive status detection before tuberculosis relapse diagnosis (in 70.9% and 86.4% of patients suffered from HIV for more than 1 year) and more frequent and timely antiretroviral therapy appointment, that was assigned to 31.5% of patients. Conclusion. Frequency of such clinical forms as infiltrative and disseminated TB statistically significantly increased in coinfected patients with a decrease of the number of CD4+-lymphocytes.
Особенности иммунологического статуса больных с ко-инфекцией туберкулёз/ВИЧ
Immunological status features in patients with tuberculosis/HIV coinfection
Keywords: ко-інфекція; туберкульоз; ВІЛ; кількість CD4+-лімфоцитів; ко-инфекция; туберкулёз; ВИЧ; количество CD4+-лимфоцитов; Сoinfection; Tuberculosis/HIV; CD4+-Lymphocyte Count