Морфофункціональні особливості сечового міхура щурів першого місяця життя - Хитрик, Аліна Йосипівна; Khytryk, A. Y.; Хитрик, А. И. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Актуальною проблемою медицини є захворювання сечовидільної системи та насамперед сечового міхура (20%). Велика кількість захворювань сечовидільної системи у дітей підліткового віку та дорослих виникають в період новонародженості чи навіть до народження дитини. Метою дослідження було визначити морфологічні особливості сечового міхура щурів у період раннього постнатального онтогенезу. Методи. Проводилось гістологічне дослідження сечових міхурів 24 щурів і математична обробка даних. Утримання і маніпуляції над тваринами проводили згідно з «Спільними етичними принципами експериментів на тваринах.» Морфометричне дослідження та мікрофотографування проводили за допомогою мікроскопу ZEIZZ з цифровою мікрофотонасадкою Axiocam 105 color. Кількісний аналіз результатів морфометричного дослідження проводили методами варіаційної статистики з використанням програми Excel і STATISTICA. Визначали середню довжину та товщину складки слизової оболонки, товщину уротелію, власної пластинки, середню кількість клітин-мігрантів в полі зору. Результати та підсумок. При вивченні структури стінки сечового міхура щурів 1 місяця життя, було виявлено збільшення товщини оболонок сечового міхура з досягненням максимуму потовщення до 30 дню життя. Також до цього часу добре виражене збільшення кількісного й якісного складу клітин імуноморфологічного комплексу у структурі слизової; було виявлено збільшення кількості судин мікроциркуляторного русла в структурі оболонок сечового міхура. Дані зміни, швидше за все, обумовлені зміною типу харчування щурят, так як з 14 по 21 добу відбувається перехід з молочного на природне харчування. ABSTRACT. Background. One of actual problems in medical practice are diseases of the urinary system and the bladder in particular (20%). Many diseases of the urinary system in older children and adults occur in the neonatal period or even before birth. Objective.The aim of this study was to study the morphological features of the bladder of rats in the period of early postnatal ontogenesis.Methods. Study consisted of a histological examination of the bladders of 24 rats and the mathematical processing of data. The containment and manipulations on animals were in accordance with the “General ethical principles of experiments on animals.” A morphometric study and photomicrography were performed using a ZEIZZ microscope with an Axiocam 105 color digital microplotter. Variation statistical methods were used to using perform a quantitative analysis of the results of a morphometric study by using programs such as Excel and STATISTICA. Results. Next properties were studied: the average length and thickness of the folds of the mucous membrane, the thickness of the urothelia and its own plate, muscle shell and outer shell. The average number of lymphocyte cells in the field of view. An increase in the thickness of the membranes of the bladder was observed, with a maximum thickness being reached by the 30th day of life. Also, by the end of the first month, an increase in the quantitative and qualitative composition of cells of the immunomorphological complex in the mucous structure is well pronounced. This can be attributed to a change in the type of nutrition of the rats, since from 14 to 21 days there is a transition from dairy to natural nutrition. РЕФЕРАТ. Введение. Актуальной проблемой медицины являются заболевания мочевыделительной системы и мочевого пузыря в частности (20%). Многие заболевания органов мочевыделительной системы у детей старшего возраста и взрослых возникают в периоде новорожденности или еще до рождения ребенка. Целью исследования было изучить морфологические особенности мочевого пузыря крыс в период раннего постнатального онтогенеза. Методы. Проводилось гистологическое исследование мочевых пузырей 24 крыс и математическая обработка данных. Содержание и манипуляции над животными проводились согласно с «Общими этическими принципами экспериментов на животных». Морфометрическое исследование и микрофотографирование проводили с помощью микроскопа ZEIZZ с цифровой микрофотонасадкой Axiocam 105 color. Количественный анализ результатов морфометрического исследования проводили методами вариационной статистики с использованием программ Excel и STATISTICA. Определяли среднюю длину и толщину складки слизистой оболочки, толщину уротелия, собственной пластинки, среднее количество лимфоцитарных клеток в поле зрения. Результаты и заключение. При изучении структуры стенки мочевого пузыря крыс 1 месяца жизни, было выявлено увеличение толщины оболочек мочевого пузыря с достижением максимума утолщения к 30 дню жизни. Также к этому времени хорошо выражено увеличение количественного и качественного состава клеток иммуноморфологического комплекса в структуре слизистой; было выявленно увеличение количества сосудов микроциркуляторного русла в структуре оболочек мочевого пузыря. Данные изменения, скорее всего, обусловлены изменением типа питания крысят, поскольку с 14 по 21 сутки происходит переход с молочного на естественное питание.
Morphofunctional characteristics of the rat's bladders during first month of life
Морфофункциональные особенности мочевых пузырей крыс первого месяца жизни
Keywords: постнатальний онтогенез; сечовий міхур; лімфоцити; postnatal ontogenesis; bladder; lymphocytes; постнатальный онтогенез; мочевой пузырь; лимфоциты