Особливості змін показників імунно-ендокринної регуляції у хворих на хронічний гепатит C з метаболічними факторами ризику залежно від виразності морфологічних змін у печінці - Ушеніна, Людмила Олександрівна; Рябоконь, Олена Вячеславівна; Абрамов, Андрій Володимирович; Ушеніна, Ніна Степанівна; Савельєв, Валерій Григорович; Оніщенко, Тетяна Євгенівна; Фурик, Олена Олександрівна; Машко, Оксана Павлівна; Бондарева, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Хронічний гепатит С у хворих з метаболічними факторами ризику характеризується збільшенням частки пацієнтів з тяжким фіброзом з трансформацією в цироз і вираженим стеатозом печінки. Наявність у хворих з метаболічними факторами ризику фіброзу печінки F 3–4 поєднується з найвищім вмістом TNF-α, інсуліну, лептину в сироватці крові та показником HOMA-IR. Хронический гепатит С у больных с метаболическими факторами риска характеризуется увеличением числа пациентов с тяжелым фиброзом с трансформацией в цирроз и выраженным стеатозом печени. Наличие у больных с метаболическими факторами риска фиброза печени F 3–4 сочетается с наиболее високим содержанием TNF-α, инсулина, лептина в сыворотке крови и показателем HOMA-IR. Chronic hepatitis C in patients with metabolic risk factors is characterized by increasing number of patients with severe fibrosis with transformation in liver cirrhosis and severe liver steatosis. Patients with metabolic risk factors and liver fibrosis F 3-4 have the highest serum levels of TNF-α, insulin, leptin and HOMA-IR.
Keywords: хронічний гепатит С; фіброз печінки; стеатоз печінки; метаболічні фактори ризику; хронический гепатит С; фиброз печени; стеатоз печени; метаболические факторы риска; chronic hepatitis C; liver fibrosis; liver steatosis; metabolic risk factors