Методична розробка до практичного заняття по темі "Шизофренія. Шизотипові, маячні та афективні розлади" для студентів 4 курсу медичного факультету (спеціальність "Стоматологія") - Чугунов, Вадим Віталійович (Запорізький державний медичний університет, 2020)
На маніакально-депресивний психоз та шизоафективний розлад разом страждає близько 1% населення, що в світі становить біля 50-60 млн. осіб, переважно юнацького, молодого і зрілого віку. Це становить не тільки медичну, але й загальну соціально-економічну проблему майже у всіх країнах світу. В переважній кількості випадків захворювання зумовлене спадковою обтяженістю, приводить до зниження або втрати працездатності, соціальній дезадаптації хворих та потребує довготривалого прийому хворими лікарських засобів. Своєчасне обстеження хворого після першого дебюту захворювання має важливе значення для діагностики, з’ясування особливостей клінічної картини, проведення диференціальної діагностики з іншими афективними розладами та шизофренією, своєчасного призначення лікування. Відомо, що у разі проведення ранньої адекватної терапії при афективних психозах у більшості випадків можлива довготривала інтермісія, нормальний рівень соціальної адаптації і збереження трудоспроможності.